El president de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko, ha dit aquest dilluns que decidirà amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin, quan es retiraran les tropes russes de la frontera amb Ucraïna. Ara bé, ha subratllat que això només passarà quan acabin els exercicis militars conjunts del pròxim dia 20.

"Retirarem les tropes quan ho decidim amb el president de Rússia i quan les maniobres hagin acabat. Nosaltres prendrem la decisió: és el nostre territori", ha dit en una reunió amb el polític ucraïnès Alexander Moroz, que ha recollit Efe. "Ens reunirem en un futur pròxim i decidirem quan, i en quin espai de temps d'acord amb el calendari retirar les Forces Armades de la Federació Russa d'aquí. És el nostre assumpte", ha afegit Lukaixenko.

"Mireu que estan fent els nord-americans, estan traslladant milers de (soldats) a la nostra frontera, directament a Polònia, als Països Bàltics. Els britànics i altres països europeus estan portant Forces Armades i la pregunta raonable és: quan vostès es retiraran?", ha exclamat el mandatari bielorús. "Ells no parlen d'això, però posen pressió sobre nosaltres". En aquest sentit, el president ha detallat que s'ha decidit reforçar la frontera sud de Bielorússia amb Ucraïna "pel que està passant allà".

"Abans d'aquesta histèria (sobre els exercicis militars russos i bielorussos) vam decidir fer exercicis al sud de la república. Vam haver de decidir on havíem de mantenir un petit nombre de tropes pel que està passant al país: aquest flux d'armes (d'Occident), els nostres fugitius (l'oposició), la formació de campaments, l'entrenament", ha afirmat. Tot i els exercicis militars ha dit que Bielorússia mai ha necessitat atacar Ucraïna, i que no necessita fer-ho ara. 

Una reunió per treure l'entrellat de les maniobres russes i bielorusses

Estònia, Letònia i Lituània han demanat a la presidència polonesa de torn de l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) en una reunió amb Bielorússia d'acord amb el Conveni de Viena sobre les mesures destinades a fomentar la confiança i la seguretat perquè Minsk donés explicacions de la presència militar a la frontera amb Ucraïna. 

Segons un tuit de la presidència polonesa de l'OSCE, del que es fa ressò Efe, aquesta reunió es produeix després que els països Bàltics ja activessin aquest mecanisme passat el dia 9, per exigir aquesta resposta de Bielorússia el dia 11. La reacció de Minsk, però, no ha satisfet i s'ha fet un pas més enllà: sol·licitar una reunió directa amb Bielorússia. 

Aquest diumenge, Ucraïna també ha activat aquest mateix mecanisme per obligar Rússia a asseure's a la taula i proporcionar detalls de la presència militar russa a les fronteres d'Ucraïna, una cita que ha de convocar-se en un termini de 48 hores. 

Imatge principal: Imatges de satèl·lit dels moviments de tropes russes a Bielorússia / Efe