Dotze víctimes del magnat Jeffrey Epstein, acusat de tràfic i abús sexual de menors, han denunciat a l’Oficina Federal d’Investigació (FBI) dels Estats Units per negligència i suposat encobriment per no haver investigat durant anys les denuncies i informacions que van enviar a l’FBI, al que els demandants acusen de no actuar i donar l’esquena a les víctimes perquè no van investigar les acusacions contra ell. La denúncia es va interposar, sota el pseudònim Jane Doe, aquest dimecres (matinada de dijous a Europa) en un tribunal del Districte Sud de Nova York “per arribar a fons de l’assumpte, d’una vegada per totes, sobre el paper de l’FBI en la xarxa de tràfic sexual delictiva d’Epstein”, segons indica el document que han recollit mitjans locals. 

Abusos coneguts per l’FBI

La demanda assegura que, malgrat que l’FBI tenia informació suficient sobre Epstein per haver obert una investigació seguint els protocols de l’agència i les pistes, va actuar amb negligència tot i conèixer que els abusos sexuals i el tràfic de dones joves i nens, permetent que continuessin. Les víctimes argumenten en la demanda que l'FBI va permetre durant una dècada que Epstein explotés i abusés sexualment de nenes i dones joves, una "flagrant negligència" que va donar lloc que les mateixes denunciants patissin abusos sexuals a mans del financer. L’advocada dels demandants, Jennifer Plotkin, ha assegurat a la cadena CBS News que “l’FBI ha donat l’esquena a les víctimes que van sobreviure, i aquesta demanda busca responsabilitzar l’FBI per no haver actuat quan hauria d’haver-ho fet.

Deu anys mirant a l’altre costat

D’acord amb l’acusació, entre el 1996 i el 2006, l’FBI va rebre denúncies, pistes i informacions sobre les activitats d’Epstein i persones properes al financer a les seves residències de Manhattan, Palm Beach, Florida i a la seva illa privada de les Illes Verges nord-americanes, i que el cas no va ser obert fins al 24 de juliol del 2006, quan el magnat va ser detingut a Florida per càrrecs relacionats amb la prostitució d’una menor. Posteriorment, Epstein va ser registrat com a delinqüent sexual com a part d’un acord secret al qual va arribar amb la Fiscalia Federal de Florida. El financer es va declarar culpable dels càrrecs, va complir 13 mesos de presó i va haver d’indemnitzar les víctimes, que es queixen que no van ser informades sobre aquest acord. El magnat va tornar a ser arrestat el juliol del 2019 amb càrrecs d’abús sexual i tràfic de desenes de nenes a principis dels anys 2000, i l'agost del 2019 es va suïcidar pensant-se en la seva cel·la de la presó de Nova York, mentre esperava el judici per crear aquesta xarxa en les seves mansions, amb víctimes que només tenien 14 anys. 

Centenars de noms van sortir a la llum

El multimilionari va comptar durant anys amb el favor de grans personalitats, que formaven part del seu cercle de confiança i participaven en les seves festes, com va quedar acreditat quan el passat gener es va aixecar el secret de sumari que pertanyien a una demanda per difamació contra l'hereva britànica Ghislaine Maxwell, la seva examant i sòcia, que va ser condemnada el 2022 a 20 anys de presó per ajudar el financer a abusar sexualment de menors. Arran de la publicació de centenars de documents judicials relacionats amb Epstein, van sortir a la llum pública centenars de noms de persones molt rellevants, des del príncep Andreu d’Anglaterra, Bill Clinton, Donald Trump, Michael Jackson o fins i tot el científic Stephen Hawkings, tot i que la seva aparició no implica que s’hagués comès cap delicte.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!