El cas del magnat delinqüent sexual Jeffrey Epstein ha despertat rebuig, indignació i expectació, no només per la depravada figura del seu protagonista, sinó per tothom que es va beneficiar i va promoure el tràfic i l'abús sexual d'aquest. Qui formava part del cercle d'Epstein i la seva companya, Ghislaine Maxwell? Qui estava a les festes amb menors? En altres paraules, qui conforma el que popularment s'ha conegut com la llista Epstein? Ara, les respostes a aquestes preguntes estan més a prop de resoldre's després que la jutgessa Loretta Preska hagi aixecat el secret de sumari d'una de les demandes en aquest cas. Fins al moment, s'han publicat centenars de noms en una primera tongada de desclassificació de documents que inclouen el príncep Andreu d'Anglaterra, Bill Clinton, Donald Trump o Stephen Hawking. 

Els documents formen part d'una demanda per difamació presentada el 2015 per Virginia Giuffre, una de les principals denunciants d'Epstein, contra Maxwell, i han acaparat l'atenció mediàtica davant l'expectativa que involucrin figures prominents relacionades amb el multimilionari. Fins ara, en ser documents classificats, els noms eren enumerats als documents judicials com a variants de J. Doe (fórmula anglesa per parlar de persones sense nom o desconegudes; John Doe per a homes i Jane Doe per a dones). Molts dels noms són persones que s'havien identificat públicament com a associats d'Epstein abans d'aquest dessegellat. A més, cal tenir en compte que els noms que apareixen en els documents judicials no implica que hagin comès cap delicte, només que han estat mencionats en el cas

Quins noms apareixen en aquests documents? 

Com ja s'ha mencionat, el fet de sortir en aquests documents no necessàriament implica estar relacionat amb una activitat delictiva, sinó haver tingut alguna mena de contacte amb Epstein i Maxwell. Així doncs, tant els noms que hi apareixen com els motius pels quals són en aquesta llista són molt heterogenis. Hi ha noms que ja eren molt coneguts, per exemple, el cas del príncep Andreu d'Anglaterra, de qui la relació amb Epstein ja era molt coneguda, així com les acusacions d'abús de menors. La declaració de Johanna Sjoberg, una altra de les víctimes d'Epstein, és una de les quals assenyala i implica Andreu en els abusos de menors orquestrats pel magnat. 

Sjoberg també va testificar que Epstein li va arribar a comentar que a l'expresident nord-americà Bill Clinton (1993-2001) "li agradaven joves, referint-se a les noies", segons es pot llegir en un dels documents. Clinton, nom que s'ha vist vinculat diverses vegades al financer. Tanmateix, aquest assegura que no sabia res dels seus crims. Clinton, sobre el qual no penja cap acusació, consta a les llistes de passatgers dels vols d'Epstein a diferents països, però no és clara la seva possible presència en una de les illes del financer, cosa que assegura Giuffre però ell nega. Un altre vell conegut del centre d'Epstein és el també expresident dels Estats Units Donald Trump (2016-2020). 

Per altra banda, hi ha noms que sorprenen en aquest document. Per exemple, segons el mateix testimoni de Sjoberg apunta que a la mansió d'Epstein va conèixer celebritats com Michael Jackson o David Copperfield. Sobre aquest darrer, Sjoberg va remarcar que mantenia una amistat amb Epstein. Del món de l'entreteniment i l'espectacle, també apareix el nom del representant de models Jean-Luc Brunel. 

A més de les declaracions, en els documents legals es troben altres materials com emails, fotografies o vídeos que mostren més personatges destacats tenint contacte amb Epstein. Per exemple, Stephen Hawking, el reconegut científic, qui presumptament podria haver participat en una de les festes amb menors d'Epstein. Concretament, es mostra en correus electrònics, com el magnat tracta de trobar algú que pugui desmentir el testimoni de Giuffre, el qual implicava el científic. 

Noms a la llista sense implicació 

La presència d'un nom a la llista Epstein no implica directament la seva participació en activitats delictives. Per exemple, en un dels testimonis que s'ha fet públic aquests dijous, es menciona la model Naomi Campbell, però només es fa servir el seu aniversari com a referència temporal i la testimoni nega haver-la conegut en una festa d'Epstein. Quelcom similar passa amb la menció dels noms d'Al Gore o Kevin Spacey, dels qui la testimoni nega haver-los conegut en aquest context. Tanmateix, el cas de Campbell va una mica més enllà, ja que quan va esclatar el cas Epstein l'any 2019, la model va admetre conèixer-lo i fins i tot tenir bona relació amb ell i Maxwell. Tot i això, va negar saber res de les seves activitats delictives i es va mostrar molt sorpresa. Els documents desclassificats fins ara corroborarien la versió que Campbell no estava involucrada. 

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!