Tres anys després que fos trobat mort a la seva cel·la, Jeffrey Epstein i el seu llegat segueixen sacsejant l'actualitat social i política. Sense anar més lluny, aquest dijous s'han desclassificat una primera tanda de documents judicials sobre el cas Epstein que inclouen els noms de figures molt influents del món polític, científic i de l'entreteniment. Conegut per la seva fortuna i per ser un delinqüent sexual, la història darrere de la vida d'Epstein esbossa la figura d'un home que encaixa com l'antagonista de qualsevol novel·la: abusador, pedòfil, traficant de menors i extremadament ben relacionat amb les capes més altes de la societat estatunidenca i anglesa. 

🔴 La 'llista de Jeffrey Epstein': David Copperfield i Stephen Hawking entre els noms implicats en el cas
 

🔴 Consulta els documents desclassificats que conformen la 'llista de Jeffrey Epstein'
 

Epstein va néixer l'any 1953 a Brooklyn (Nova York). Els inicis de la seva vida queden lluny dels luxes i l'exclusivitat que van marcar les seves últimes etapes d'aquesta. Nascut en el si d'una família treballadora va arribar a assistir a la Universitat de Nova York, però no va arribar a graduar-se. En el seu pas per aquesta institució va estudiar ciències i va aprofitar aquest coneixement per establir-se com a professor de matemàtiques i física a l'escola Dalton, una institució privada de Manhattan. 

Des de les aules, Epstein va saltar cap al que seria el seu camp més fructífer: les finances. Va començar com a inversor a Bear Stearns, empresa en la qual va escalar posicions ràpidament. Finalment, l'any 1982 funda la seva pròpia companyia d'assessorament financer anomenada inicialment J. Epstein & Co i, posteriorment, Financial Trust Company. En la seva cartera de clients va començar a tenir multimilionaris i va treballar amb persones molt riques i, en alguns casos, conegudes, amb qui va mantenir relacions dins i fora de la feina. Així va amassar la seva immensa fortuna. 

Els delictes sexuals d'Epstein 

La justícia ha demostrat que Epstein va ser un pedòfil i un abusador, ara bé, en la seva fosca biografia és difícil distingir quan va començar a cometre delictes. Abans de ser immensament ric o després? El que sí que se sap és que Epstein va començar a estar al radar de la policia l'any 2005, quan van començar a presentar-se les primeres acusacions contra el magnat per conducta sexual impròpia. 

D'aquestes primeres acusacions poques van prosperar, tot i que una sí. Un d'aquests primers casos va ser la denúncia d'uns pares que sostenien l'any 2007 que Epstein havia abusat de la seva filla menor. Es va fer una extensa investigació que va culminar amb una acusació contra el financer per diversos delictes sexuals, tanmateix, aquest va aconseguir un acord d'immunitat amb la fiscalia. Tot plegat implicava que Epstein es declarés culpable i va complir 13 mesos de condemna en una àrea especial de la presó. 

A efectes pràctics, aquest pas per la presó no va tindre gaires conseqüències ni per al seu negoci ni per a la seva vida social. Fins i tot, després de sortir de la presó va haver de complir un any de llibertat condicional durant la qual se li va permetre viatjar a la seva residència a les Illes Verges, on se sap que sovint organitzava festes amb menors. Tot l'imperi d'impunitat, influència i explotació sexual es va ensorrar quan va ser detingut l'any 2019 per càrrecs de tràfic sexual. En aquell moment, se l'acusava d'haver explotat sexualment i abusat d'una dotzena de noies menors a les seves residències de Manhattan i Palm Beach. S'enfrontava a una possible condemna de fins a 45 anys de presó si era declarat culpable. Tot i que mai va ser jutjat, ja que va ser trobat mort a la seva cel·la del Centre Correccional Metropolità a Nova York l'agost de 2019. La seva mort està classificada oficialment com a suïcidi. 

Ghislaine Maxwell, la companya d'Epstein, clau en la xarxa d'abús

A la història d'Epstein, tant la de la seva vida com la dels seus delictes, hi ha un nom clau: Ghislaine Maxwell. És la filla de l'empresari Robert Maxwell, amo del diari britànic The Daily Mirror i tenia triple nacionalitat: britànica, nord-americana i francesa. Nadiua de l'alta societat va ser durant anys l'amant, companya i, segons els tribunals, còmplice d'Epstein. Maxwell ha estat condemnada en dues ocasions per tràfic sexual. En cap ocasió ha demanat perdó, només ha lamentat el dolor de les víctimes. Es troba empresonada i els seus advocats segueixen molt actius, assenyalant que Maxwell no és l'única que hauria d'estar a presó pel cas Epstein. Tanmateix, Maxwell manté un perfil molt baix i no ha donat declaracions. 

Jeffrey epstein i Maxwell. Europa Press
Jeffrey Epstein i Ghislaine Maxwell, van mantenir una llarga relació i s'ha demostrat que ella va ser la seva còmplice. Foto: Europa Press

Quins documents s'han desclassificat? 

Aquest dimecres, Epstein torna a estar en plena agenda mediàtica perquè la justícia de Nova York ha desclassificat la primera tanda de documents judicials relacionats amb el difunt financer Jeffrey Epstein, acusat de trànsit i abús sexual de menors, i que havien estat classificats fins ara. Els documents formen part d'una demanda per difamació presentada el 2015 per Virginia Giuffre, una de les principals denunciants d'Epstein, contra l'examant i la sòcia d'aquest, Maxwell, i han acaparat l'atenció mediàtica davant la possible aparició de nous noms relacionats amb el magnat. Fins al moment, s'han publicat centenars de noms en una primera tongada de desclassificació de documents que inclouen el príncep Andreu d'Anglaterra, Bill Clinton, Donald Trump, Stephen Hawking o Michael Jackson. 

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!