La plataforma política DiEM25, que lidera l'economista grec, Yanis Varoufakis, ha iniciat una petició per reclamar la dimissió de l'alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors, Josep Borrell, a conseqüència d'uns comentaris racistes. Fa uns dies Borrell va fer un discurs en què es referia a Europa com "un jardí" i a la resta del món com "una jungla". El socialista va afegir que "la majoria de la resta del món és una jungla, i la jungla podria envair el jardí". En la petició es critica Borrell i s'indica que aquestes declaracions deixen palesa una "terrible mentalitat racista i colonial que impregna fins i tot els nivells més alts del lideratge polític europeu". 

Borrell va afirmar que "els jardiners han de tenir cura, però no protegiran el jardí construint murs. La solució no consisteix a crear un jardí bonic envoltat per parets per evitar que la selva l'envaeixi". En la petició s'assegura que aquesta analogia no hauria de ser acceptable, independentment del context, i condemna que el cap d'Afers Exteriors faci aquestes afirmacions amb les quals "degrada milions de persones en parts del món subdesenvolupades com a conseqüència directa del llegat colonial d’Europa i ha demostrat que, lluny de voler expiar aquesta immensa injustícia, la seva màxima prioritat és perpetuar-ho". 

Captura tuit varoufakis critica Borrell

Crítiques contra Borrell 

El discurs de Borrell no ha estat ben rebut fora d'Europa. L'alt representant de la UE ha estat blanc de totes les critiques en els darrers dies, on polítics, periodistes i columnistes de tot el món li han retret durament aquestes paraules. Els primers a condemnar aquest discurs de Borrell van ser els Emirats Àrabs Units (EAU) que van convocar el responsable interí de la missió de la UE al país, Emil Paulsen, per aquestes paraules "racistes" de l'alt representant. 

"El Ministeri d'Afers Exteriors i Cooperació Internacional d'EAU, representat pel director del Departament d'Afers Europeus, Mohammad al-Xehi, i el viceministre assistent d'Afers Polítics, Reem Ketait, van convocar el senyor Paulsen, responsable interí de la missió a la Delegació de la UE per a EAU", afirmava en un comunicat el Ministeri d'Exteriors emiratià. Segons informava Efe, els Emirats van qualificar aquests comentaris de "racistes" i van assenyalar que "aquestes declaracions contribueixen a l'empitjorament del clima d'intolerància i discriminació a tot el món". El president a l'exili, Carles Puigdemont, també va retreure a Borrell que el seu jardí, "afavoreix la ultradreta". "El problema no és només la ultradreta, el problema és qui l'afavoreix amb la seva tolerància o amb les seves metàfores sobre el paradís europeu i la jungla de la resta del món", afirmava aquest dimecres en un debat al Parlament Europeu, que tractava sobre el blanqueig de l'extrema dreta antieuropea.

Fins i tot el The New York Times s'ha fet ressò d'aquestes polèmiques declaracions i les ha catalogat d'"ofensives". El diari d'Estats Units va condemnar que aquestes paraules tenen un caire neocolonialista i racista, que han obert ferides en un moment en què la Unió Europea treballa per aconseguir suport en el món del desenvolupament. A més, el diari recordava que no és el primer cop que Borrell fa servir la metàfora del jardí, ja que en altres ocasions s'ha referit a Europa amb el mateix terme.