L'eurodiputat de Junts Carles Puigdemont ha respost al "jardí" de Josep Borrell perquè "afavoreix la ultradreta". "El problema no és només la ultradreta, el problema és qui l'afavoreix amb la seva tolerància o amb les seves metàfores sobre el paradís europeu i la jungla de la resta del món", ha argumentat aquest dimecres en un debat al Parlament Europeu sobre el blanqueig de l'extrema dreta antieuropea. És així com Puigdemont ha donat resposta a les polèmiques paraules de Borrell, que va descriure Europa com un "jardí" i la resta del món com una "jungla". Les declaracions de l'alt representant de la Unió Europea per a Afers exteriors i Política de seguretat van desfermar una crisi diplomàtica, fins al punt que els Emirats Àrabs Units van convocar el responsable comunitari al país per tractar aquesta afirmació tan "racista".

La cosa no s'ha acabat aquí. L'eurodiputat independentista també ha criticat amb duresa que, "mentre denunciem els discursos d'odi, hi ha Estats que contribueixen al blanqueig diari i estructural d'aquests discursos". L'Estat en qüestió és l'espanyol, per diversos motius: perquè "Espanya és plena de carrers i places amb el nom de Franco o de franquistes"; perquè "a Madrid han dedicat un carrer a la División Azul, l'exèrcit de voluntaris espanyols que va anar a combatre al costat de Hitler"; perquè "el fundador del partit feixista (José Antonio Primo de Rivera) és enterrat encara en un mausoleu de l'Estat"; o perquè "la Fundació Francisco Franco continua essent legal i els seus hereus polítics (Vox) tenen acords de governabilitat amb el Partit Popular".

 

Així doncs, Puigdemont ha lamentat que "el blanqueig de l'extrema dreta és diari i és estructural". "Però no els derrotarem amb eslògans ni amb superioritat moral, davant dels seus discursos cada vegada més sofisticats", ha subratllat. Per derrotar els ultres serà necessari "desmuntar els seus arguments, un per un, per a demostrar que no tenen raó en debats on se senten còmodes". Es tracta de debats com "la immigració", "la religió", "la seguretat", "la fiscalitat"... Llavors, és necessari "renovar l'argumentari" perquè "ells ho han fet".

Tot aquest discurs ha servit per respondre a Borrell, que també va afegir que "la majoria de la resta del món és una jungla i la jungla podria envair el jardí". És a dir, que els europeus s'han d'involucrar perquè aquest escenari no es materialitzi. Cap d'aquestes paraules van ser ben rebudes, especialment fora d'Europa. Polítics, periodistes i columnistes d'arreu del planeta van criticar amb duresa les polèmiques declaracions, amb The New York Times fent-se ressò dels comentaris "ofensius" que va pronunciar l'alt representant europeu.

Ponsatí i l'amenaça de l'extrema dreta: "Vox controla la policia, els militars i la judicatura"

Aquest dimecres, en el marc del debat sobre el blanquejament de l'ultradreta antieuropea a la Unió Europea, també ha intervingut Clara Ponsatí, que s'ha mostrat molt dura en el seu discurs. Segons l'eurodiputada, l'amenaça de l'extrema dreta "no és nova" i critica que, tot i que "ara Espanya té Vox", el partit liderat per Santiago Abascal "va tenir Espanya molt abans que el partit existís: tenia els jutges, també el Tribunal Constitucional, molt abans de tenir cap representant electe". Ponsatí ha asseverat que "Vox controla la policia, militars i la judicatura", fet que sosté que "no és sorprenent".

"El rei d'Espanya va ser escollit pel seu pare corrupte i fugitiu qui, al seu torn, tenia la corona per decisió de Franco", ha assenyalat Clara Ponsatí en la seva intervenció, afegint que "la cadena de legitimitat espanyola és hereva de la victòria feixista de 1939, única victòria de l'extrema dreta a Europa que mai no ha estat revertida". En aquest context, ha carregat contra el club comunitari perquè "tot i això, les autoritats europees parlen de la moderna Transició espanyola cap a la democràcia i s'empassen els abusos de drets humans amb el rostre impassible". L'exconsellera ha conclòs que "quan es tracta de Catalunya, totes les autoritats espanyoles subscriuen l'agenda de l'extrema dreta i, mentre Brussel·les els protegeixi, sou còmplices en l'aplicació del testament polític dictat per Franco al seu llit de mort".