Conseqüències econòmiques per violar els drets de les dones. La Unió Europea ha acordat per primer cop un paquet de sancions contra nou persones i tres entitats que encara de moment es desconeixen en considerar-les “responsables” de violència sexual i violacions a gran escala de drets de les dones. Es tracta de les primeres mesures restrictives d'aquesta mena incloses en el règim de sancions contra els drets humans. La decisió de la UE arriba hores abans de la celebració del Dia Internacional de la Dona, promoguda, entre altres, per Wopke Hoekstra, ministre neerlandès d'Exteriors, que ha avançat aquest dimarts en un comunicat que aquest paquet busca “fer un nou pas: demostrar que tals violacions de drets humans tenen conseqüències”, i que les sancions “són una eina important per defensar els valors universals i fer complir el canvi a escala internacional”, i en contextos d'alt risc per a la dona, com ara a Ucraïna, Rússia, Sudan del Sud, l'Iran, Myanmar, Síria i l'Afganistan. Fonts diplomàtiques han dit a Efe que la identitat dels afectats per les sancions es farà pública més tard aquest mateix dimarts.

"Sovint queden impunes"

“En conflictes com els d'Ucraïna i Sudan del Sud, la violència sexual es perpetra regularment, especialment contra dones i nenes. Els drets de les dones es violen greument durant les protestes, els empresonaments i l'opressió, com a l'Iran, Myanmar, Síria o l'Afganistan. Els perpetradors de violència sexual sovint queden impunes”, ha reconegut Hoekstra. El ministre ha assegurat que, amb aquestes sancions, també “s'envia un senyal clar als culpables de violència sexual que no poden sortir-se amb la seva” i va advertir que “aquestes accions espantoses i degradants tenen conseqüències”. Hoekstra no ha especificat els noms d'individus i organitzacions als quals afecten aquestes primeres sancions, però ha alertat que aquestes mesures no s'aturaran aquí i els responsables de violència sexual s'aniran incloent a la llista de sancions, es congelaran els seus actius en la zona comunitària, no podran viatjar a la UE i les empreses europees no podran “prestar-los servei”. “El paquet de sancions és una nova manera d'augmentar l'atenció sobre la violència sexual i enviar un senyal mundial que tals accions són inacceptables”, va afegir.

8-M a Barcelona: vaga feminista

Com cada any, les feministes tornaran als carrers de Barcelona en la manifestació del 8 de març de 2023 amb motiu del Dia Internacional de les Dones per mantenir la lluita "contra el sistema cishetero patriarcal, racista i capitalista". "Buidem les cases, els mercats, els llocs de feina, els centres educatius i omplim els carrers de lluita feminista! Les dones movem el món, ara l'aturarem": així és com l'Assemblea 8-M ha convocat una nova jornada de vaga feminista. La manifestació feminista de Barcelona està convocada per a les 18.30 hores a plaça Universitat. Des d'allà, les manifestants recorreran Gran Via fins al passeig de Sant Joan i enfilaran el passeig de Lluís Companys fins a les portes del parc de la Ciutadella — on se celebrarà l'acte final de la mobilització. Tothom està cridat a participar en la marxa, tot i que és possible que hi hagi espais reservats només per a dones (coneguts com a espais no mixtos).