El partit d'extrema dreta, Alternativa per a Alemanya (AfD), seria la primera força a l'est del país germànic si se celebressin ara les eleccions generals, segons un sondeig publicat per l'edició dominical del sensacionalista diari 'Bild'.

L'enquesta, elaborada per l'institut demoscòpic Emnid, atorga a la AfD una intenció de vot del 23 %, un punt per sobre de la Unió Cristianodemòcrata (CDU), el partit de la cancellera Angela Merkel. En tercera posició se situa l'Esquerra (Die Linke), amb un 14 %, seguida dels Verds, amb un 13 %, mentre que el Partit Socialdemòcrata (SPD), soci de coalició de Merkel, suma un 11 %.

Aquest sondeig per a l'est del país, difereix de l'últim Politbarometer (baròmetre polític) de la televisió pública ZDF per al conjunt d'Alemanya, on el bloc conservador de Merkel se situa en un 28%. El CDU el seguirien els ecologistes, amb un 25%. Als socialdemòcrates se'ls pronostica a escala nacional un 13%, mentre que la AfD està en quarta posició (amb un 12%) i Die Linke en cinquena (amb un 8%).

No es preveu que la AfD arribi a governar, ja que estan exclosos com a socis

En els sis estats federats de l'est (inclòs Berlín) viuen 13,6 milions d'habitants del total de gairebé 82 milions de tot el país, la qual cosa suposa la xifra més baixa des de 1905 com a conseqüència de successives onades de migració interna cap a l'oest. El sondeig de 'Bild' es publica a menys d'un mes de l'inici de la ronda d'eleccions regionals que se celebraran entre setembre i octubre a tres 'Länder' de l'est -Saxònia, Brandenburg i Turíngia- amb forta implantació de la AfD.

Obriran la sèrie l'1 de setembre els Länder de Brandenburg, ara governat per una aliança entre socialdemòcrates i l'esquerra, i Saxònia, amb una coalició entre la CDU, el SPD i els Verds. El 27 s'octubre tindran lloc les regionals a Turíngia, l'únic land del país amb un govern liderat per La Izquierda, amb el SPD i els Verds com a socis menors.

Els sondejos pronostiquen des de fa setmanes un fort avançament de la AfD en aquests comicis, amb possibilitats de ser la força més votada a Saxònia i Brandenburg, encara que no es preveu que arribin a governar, ja que estan exclosos com a socis per la resta dels partits.