Fa 96 dies que Rússia va començar la guerra a Ucraïna. Des d'aleshores, però, l'escenari ha anat canviant. Ara els esforços de l'exèrcit rus estan centrats en la regió del Donbass. I en les últimes hores, Severodonetsk, la ciutat més gran encara en mans ucraïneses de la regió. Els bombardejos han estat tan intensos que, per ara, és impossible avaluar-ne danys. 

"La situació s'ha intensificat extremadament", ha dit aquest diumenge el governador de la regió de Lugansk, Serhiy Haidai. Els testimonis han dit que la ciutat estava sent bombardejada "200 vegades per hora" mentre que les forces russes intentaven tallar les línies de reforç i rodejar els defensors restants. 

Les autoritats ucraïneses han descrit les condicions de Severodonetsk com una reminiscència de Mariúpol, la ciutat portuària que va caure el 20 de maig després de gairebé tres mesos d'atacs implacables.

Zelenski surt de Kíiv

La intensificació dels combats, però, va coincidir també amb la visita del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, que ha visitat tropes ucraïneses a Khàrkiv. Aquesta ha estat la seva primera aparició oficial fora de la regió de Kíiv, des que va començar la guerra. "Arrisquen les seves vides per tots nosaltres i pel nostre país", ha exposat. A més, també va destacar que els bombardejos han destruït tota la "infraestructura crítica de la ciutat" i més de dos terços del parc d'habitatges. 

Així, ha detallat que aconseguir Severodonetsk era un dels objectius principals per a l'exèrcit rus. 

Per què Severodonetsk?

La ciutat es troba a la vora del riu Siverskyi Donets, a uns 145 quilòmetres al sud de la frontera amb Rússia. El Kremlin és molt lent, però avança de manera sòlida pel territori. Com que no van poder arribar fins a Kíiv, Rússia ha canviat d'estratègia i intenta consolidar posicions al Donbass. Una gran part ja està sota control rús o bé pels prorussos.

Funcionaris regionals, segons recull el The Guardian, haurien assegurat que els soldats russos estaven "assaltant" Severodonetsk i que els combatents anaven carrer per carrer deixant els edificis sense electricitat i telefonia mòbil. L'alcalde de Severodonetsk, Oleksandr Striuk, segons recull el mateix diari, va dir que els residents que quedaven a la ciutat, que abans de la guerra tenia una població d'uns 100.000 habitants, corrien el risc d'exposar-se als bombardejos quan sortien de casa per accedir a l'aigua. Striuk creu que 1.500 civils ja han mort a causa dels atacs russos o per manca de medicaments i malalties que no es podien tractar.

 

Imatge principal: soldats ucraïnesos a Donetsk, al Donbass / Efe