Ucraïna no està gaire contenta amb el paper que està jugant l'OTAN durant la invasió russa al seu país. Una invasió que ja dura 92 dies. Així ho ha expressat el ministre de Relacions Exteriors d'Ucraïna, Dmitro Kuleba, ha acusat l'aliança de "no fer literalment res" davant la guerra. El ministre ha elogiat la Unió Europea per les seves decisions "revolucionaries" de donar suport a Kíiv, però ha carregat durament contra l'OTAN, assegurant que l'aliança militar havia estat "completament marginada".

"L'OTAN com a aliança, com a institució, està completament marginada i literalment no fa res. Lamento dir-ho", ha exposat al Fòrum Econòmic Mundial, a Davos. Al principi de la guerra, segons hauria destacat, "hi havia un sentiment públic que l'OTAN era la força forta i que la UE només era capaç d'expressar diversos nivells diferents de preocupació" i ha destacat que "la guerra sempre és una prova que fa treure les màscares". 

Kíiv elogia Brussel·les

Kuleba ha elogiat Brussel·les per les seves "decisions revolucionàries, trencadores que ni ells mateixos esperaven prendre" i ha acceptat que alguns aliats de l'OTAN "no estan ajudant". També ha desestimat l'afirmació de Moscou que estava llesta per proporcionar un corredor humanitari perquè els vaixells que transportaven aliments sortissin d'Ucraïna, a canvi de l'aixecament d'algunes sancions. 

Ucraïna demana més armes

"Necessitem l'ajuda dels nostres socis, sobretot, armes per a Ucraïna. Ajuda tota i sense excepcions, sense límits, suficients per guanyar", ha expressat el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, en un discurs nacional. Kuleba ha afegit que necessita "molts" múltiples sistemes de llançament de coets per igualar la potència de foc russa. 

Per altra banda, Zelenski ha rebutjat la idea de cedir parts d'Ucraïna per fer les paus amb Rússia. "Han començat a aparèixer editorials en alguns mitjans occidentals que diuen que Ucraïna hauria d'acceptar els anomenats compromisos difícils cedint territoris a canvi de pau", ha exposat en el mateix discurs. Segons ell, els que aconsellen cedir territoris no veuen la realitat que viu el territori. L'assessor presidencial Oleksiy Arestovitx ha afegit que “ningú negociarà un gram de la nostra sobirania o un mil·límetre del nostre territori. Els nostres fills s'estan morint, els soldats estan sent destrossats pels projectils i ens diuen que sacrifiquem territori. Perdi's. Mai no passarà”.

 

Imatge principal: un parc infantil destrossat als afores de Kíiv / Efe