La presidenta de la Comissió Europea, Úrsula Von der Leyen, ha anunciat aquest dilluns que la Unió Europea continuarà ajudant Kíev amb préstecs i subvencions. Concretament, Brussel·les renovarà el paquet financer de 1.200 milions d'euros que té acordat amb Ucraïna, demostrant així el seu suport davant de l'amenaça russa. La Comissió Europea ha assegurat que les primeres ajudes de 600 milions d'euros arribaran al país de l'Europa de l'est "ràpidament". 

La UE aprova aquesta renovació en plena escalada de les hostilitats entre l'OTAN i Rússia a la frontera d'Ucraïna, la qual és un país estratègicament i energèticament clau per a la regió. La Unió no té intenció de perdre influència a la zona i vol seguir donant suport al govern ucraïnès perquè així sigui. Un cop la Comissió Europea ha aprovat aquestes ajudes financeres només els cal esperar que el Consell de la UE i el Parlament Europeu aprovin la renovació del paquet financer. “Llavors procediment a desemborsar ràpidament el primer tram de 600 milions d’euros”, ha dit Von der Leyen, qui ha remarcat que Ucraïna "és un país lliure i sobirà", en al·lusió als moviments de les tropes russes a les seves fronteres 

Sense "dramatitzar" 

La Unió Europea, com altres potències internacionals, no treuen l'ull de la frontera entre Ucraïna i Rússia, però a diferència d'alguns dels seus aliats de l'OTAN estan optant per una actuació més discreta. Mentre que hi ha països que ja han donat l'orde evacuar part del personal de les seves ambaixades, des de la UE es demana calma i paciència. 

Un enfocament que l'alt representant de la UE per Afers Exteriors, Josep Borrell, ha resumit com: "No cal dramatitzar". "No crec que hàgim de dramatitzar mentre que les negociacions continuen i estan continuant. No crec que hàgim d'abandonar Ucraïna", ha assegurat i ha tret ferro a la decisió d'alguns dels seus aliats a l'OTAN com els Estats Units (EUA). "No coneixem els motius concrets per aquesta decisió, esperem que el senyor Blinken (secretari d'Estat) ho argumenti avui", s'ha limitat a declarar davant els mitjans abans d'entrar a una reunió per tractar justament la crisi a Ucraïna. 

Desplegament de vaixelles i avions 

Davant la creixent tensió a la frontera ucraïnesa, l'OTAN ha decidit fer un nou moviment estratègic per assegurar la seguretat dels seus aliats a la zona: desplegar més vaixells i avions de combat a l'est d'Europa. El secretari general de l'organització, Jens Stoltenberg, ha anunciat el nou moviment de l'aliança a través d'un comunicat en el qual ha assegurat que: "L'OTAN continuarà prenent totes les mesures necessàries per protegir i defensar tots els aliats, inclòs reforçant la part oriental de l'Aliança. Sempre respondrem a qualsevol deteriorament del nostre entorn de seguretat, fins i tot mitjançant l'enfortiment de la nostra defensa col·lectiva". 

En el seu comunicat, l'organització ha deixat clar que la presència de les tropes internacionals en aquests territoris demostra "que un atac a un aliat es considerarà un atac a tota l'Aliança". Tot i que Ucraïna no forma part de l'aliança, sí que ho fan molts dels països que envolten l'estat d'Europa de l'est com per exemple Polònia.