La tensió a la frontera entre Ucraïna i Rússia segueix pujant i l'OTAN ha decidit fer un nou moviment estratègic per assegurar la seguretat dels seus aliats a la zona: desplegar més vaixells i avions de combat a l'est d'Europa. El secretari general de l'organització, Jens Stoltenberg, ha anunciat el nou moviment de l'aliança a través d'un comunicat en el qual ha assegurat que "l'OTAN continuarà prenent totes les mesures necessàries per protegir i defensar tots els aliats, inclòs el reforç de la part oriental de l'Aliança. Sempre respondrem a qualsevol deteriorament del nostre entorn de seguretat, fins i tot mitjançant l'enfortiment de la nostra defensa col·lectiva". 

Stoltenberg ha aprofitat el comunicat per elogiar els membres de l'aliança que han aportat més recursos militars en l'escalada d'aquesta crisi. "Dono la benvinguda als aliats que contribueixen amb forces addicionals a l'OTAN", ha assegurat. Per ara diversos països aliats, entre ells Espanya, han anunciat el desplaçament de forces militars addicionals sobre la zona d'Ucraïna. Segons remarca el comunicat, els països que hi estan enviant més suport bèl·lic són Dinamarca, Espanya, França, els Països Baixos i els Estats Units. Aquests avions i vaixells se sumen als que l'organització ja té desplegats a l'Europa de l'Est des de l'annexió de Crimea l'any 2014. La destinació de les forces armades addicionals que han aportat alguns dels aliats de l'OTAN és Bulgària, Romania o Lituània. 

El secretari de l'OTAN ha insistit en la defensa de la seguretat dels membres de l'aliança. Tot i que Ucraïna no forma part de l'aliança, sí que ho fan molts dels països que envolten l'estat d'Europa de l'Est, com per exemple Polònia. En el seu comunicat, l'organització ha deixat clar que la presència de les tropes internacionals en aquests territoris demostra "que un atac a un aliat es considerarà un atac a tota l'Aliança".

Retirada a les ambaixades 

L'anunci de la mobilització de més força militar a la zona coincideix amb l'evacuació del personal d'algunes ambaixades occidentals a Ucraïna. Aquest dilluns a la matinada, els Estats Units han donat l'ordre d'evacuar el personal no essencial del seu cos diplomàtic al país. Les autoritats nord-americanes també han recomanat als seus ciutadans residents en aquest Estat que l'abandonin amb "vols comercials" o altres mitjans de transport. Les forces diplomàtiques nord-americanes no han estat les úniques a començar a arreplegar-se. El Regne Unit ha seguit les seves passes i ha retirat part del seu personal a l'ambaixada que tenen a Kíev. El Ministeri d'Exteriors britànic ha justificat aquesta acció per "la creixent amenaça procedent de Rússia". 

 

Per la seva banda, la Unió Europea ha assegurat que no reduirà el seu personal a les ambaixades a Ucraïna. Així ho ha assegurat l'alt representant de la UE per a Afers Exteriors, Josep Borrell: "No farem el mateix, perquè no tenim cap raó específica (...). No crec que hàgim de dramatitzar, mentre que les negociacions continuen i estan continuant. No crec que hàgim d'abandonar Ucraïna". Borrell ha tret ferro a la decisió americana i ha assegurat que "no coneixem els motius concrets per aquesta decisió, esperem que el senyor Blinken (secretari d'Estat) ho argumenti avui". Emparades en aquest desconeixement dels motius dels moviments dels seus aliats, les autoritats europees opten per la prudència, però no han tremolat en amenaçar amb sancions a Rússia des de fa setmanes.