Enèsim toc d'atenció de Brussel·les a Hongria. La Comissió Europea ha suspès la participació en el programa d'intercanvi d'estudiants Erasmus+ de 21 universitats hongareses sota control estatal, ja que considera que no hi ha garanties suficients que els fons europeus s'utilitzin de forma transparent, informa l'agència Efe. Brussel·les va enviar a Budapest a finals de desembre una carta en la qual va informar sobre la suspensió temporal del programa d'intercanvi d'estudiants i professors finançat per la Unió Europea amb uns 40 milions d'euros per curs, cosa que afectarà desenes de milers de potencials beneficiats. Tot plegat a conseqüència de la congelació de fons a Hongria en virtut del mecanisme de condicionalitat per deficiències en l'estat de dret. Més concretament, les autoritats europees desconfien del fet que les universitats hagin passat a ser controlades per persones properes al govern malgrat rebre fons comunitaris.

21 universitats hongareses es queden sense Erasmus+

Les conseqüències de la deriva ultra hongaresa les paguen els estudiants. "Puc confirmar que durant el mes de desembre la Comissió va informar l'agència intermediària (d'Hongria) i això significa que l'agència nacional tindrà prohibit des del 15 de desembre concloure nous compromisos legals amb entitats que entrin en la categoria de fundacions d'interès públic", ha explicat en una roda de premsa el portaveu de Pressupostos de l'Executiu comunitari, Balazs Ujvari. Segons el diari digital independent Népszava, la mesura afecta 21 universitats que l'abril de 2021 van ser transformades en "fundacions d'interès públic" dirigides per persones properes al Govern del primer ministre, l'ultradretà Viktor Orbán. Aquestes fundacions són privades, però finançades amb fons estatals, fet que ha estat criticat en diverses ocasions per la CE per la seva opacitat. No obstant això, el portaveu comunitari ha precisat que la decisió no afecta aquells contractes que fossin firmats abans del 15 de desembre, data en la qual els estats membres van adoptar la congelació de fons per la deriva autoritària de Budapest.

Congelen 6.300 milions d'euros

L'octubre de 2022, després de la visita d'una delegació del Parlament Europeu a Budapest, l'eurodiputada francesa Gwendoline Delbos-Corfield ja va advertir que seria difícil que aquestes fundacions continuessin rebent fons europeus. En les recents negociacions del Govern d'Orbán amb la CE sobre la congelació de 6.300 milions d'euros de fons comunitaris - gairebé un terç dels 22.000 milions que el país té assignats en virtut de la Política de Cohesió - un dels temes va ser la participació de polítics en les direccions de les esmentades fundacions. Budapest ha promès reformar la llei, però només ha determinat que els polítics que formen part de les fundacions no podrien votar en certs assumptes. Népszava recorda que el 2020 més de 22.000 estudiants hongaresos van participar en el programa d'intercanvi internacional Erasmus+, amb un finançament comunitari de 40 milions d'euros. En qualsevol cas, Brussel·les reiniciarà aquests programes quan Budapest "corregeixi les irregularitats", recull Népszava.