Situació complicada a Hongria, on la inflació ha disparat els preus. El primer ministre del país, Viktor Orbán, està maquinant per intentar expulsar supermercats estrangers del país. Aquests es resisteixen a ser expulsats, però les dificultats són moltes i no se sap ben bé què poden fer al respecte. 

Dimecres passat, Orbán va ampliar la quantitat de topalls de preus en productes alimentaris. Això és una mesura que tal com recull Politico.eu, afectarà sobretot als minoristes. Així, el desembre del 2021, enmig d'una inflació vertiginosa que afectava els preus dels aliments als països de l'Europa Central i Oriental, el govern va aprovar un projecte de llei que obligava als supermercats amb ingressos per vendes superiors a 100.000 milions de fòrints (250 milions d'euros) a entregar aliments a una empresa estatal, unes 48 hores abans de la data de caducitat. Després, Budapest va imposar un topall de preus, sense compensació, per als minoristes en sis aliments bàsics, incloent-hi sucre, farina i pollastre. Això es va imposar fent servir poders d'emergència i augmentant taxes impositives per als grans minoristes del 2,7% al 4,1%, ressalta el digital. Dimecres es van afegir els ous i les patates. 

Els supermercats afectats per les mesures

Totes aquestes mesures afecten les alemanyes Aldi i Lidl, la cadena francesa Auchan, Penny Market d'Irlanda, Spar d'Àustria i Tesco del Regne Unit, no son hongareses. Tot i assolir el llindar dels 100.000 milions de flòrints, diversos locals de comestibles poden eludir l'impost i altres mesures, ja que operen sota un sistema de franquícia. La llei també impedeix que altres cadenes de supermercats es reestructurin.

Això, està comportant problemes importants al país. "El que està passant actualment no és altra cosa que intencionalment intentar expulsar certs negocis del mercat", ha dit un representant d'un dels detallistes afectats, que va parlar sota condició d'anonimat i va expressar preocupacions compartides per altres a la indústria. “És simplement impossible operar rendiblement de manera sostenible sota aquestes circumstàncies imposades pel govern hongarès”. La llei “va en contra dels principis fonamentals en què es basa el mercat intern de la UE”, va dir el representant, i va demanar a la Comissió Europea que hi intervingui. La mateixa publicació constata que es va posar en contacte amb els detallistes estrangers afectats, que es van negar a parlar oficialment.

Hongria podria viure una autarquia encoberta?

La pujada de preus s'està notant arreu del món. Sobre el paper, les mesures són aparentment una resposta a l'augment de preus que, de moment, no té aturador, per la guerra de Rússia a Ucraïna. Orbán hauria dit a la premsa local que aquestes mesures tenen l'objectiu de reduir la inflació a la meitat. El passat mes d'octubre va assolir el 21,1% i s'espera que a finals d'any se situï en un 25%. Les dades espanten. 

Altres membres del govern, però, no han amagat les seves intencions de fer que aquestes empreses passin a ser de propietaris locals. "Necessitem augmentar la participació de propietat nacional al sector dels materials de construcció i la venda detallista d'aliments", va dir el ministre de Desenvolupament Econòmic, Márton Nagy, al maig i recull la mateixa publicació. 

Com ho estan vivint els ciutadans?

Els consumidors afronten la situació com poden, però les reaccions no es fan esperar. La pujada de preus més gran des de fa 25 anys ha provocat que el consum d'aliments baixi un 4% des de fa un any, segons una enquesta de NielsenIQ que recull Euronews. "Les tècniques més típiques per estalviar diners són comprar menys, adquirir productes més barats i fins al 75% de les persones estan disposades a canviar de botiga per comprar una mica més barat. Nou de cada deu persones van ara a comprar amb una llista de la compra i se cenyeixen a ella. Fa un any, la meitat dels compradors estaven disposats a comprar per impuls, comprant espontàniament allò que veien a la botiga. Ara aquesta proporció s'ha reduït a un terç”, ha assenyalat Erik Vágyi, director general de Nielsen IQ Hongria i recull el mateix digital. 

 

Imatge principal: el primer ministre hongarès, Viktor Orbán, en una imatge d'arxiu / Efe