La Comissió Europea ha anunciat aquest dimecres que considera insuficients els avenços del Govern de Viktor Orban al paquet de reformes que se li exigeixen per lluitar contra la corrupció i reforçar la independència judicial a Hongria, per la qual cosa recomana mantenir congelats 7.500 milions d'euros en fons regionals i també bloquejar el desemborsament dels 5.800 milions del fons anticrisi hongarès mentre no compleixi els objectius fixats en les reformes.

D'aquesta manera, Brussel·les vincula dos expedients paral·lels que tensen les relacions amb Budapest des de fa dos anys quan es va crear el fons de recuperació de la UE i es va establir un mecanisme de condicionalitat vinculat al pressupost comunitari per frenar els pagaments que estiguin sota el risc de frau en un Estat membre. "La Comissió considera que, encara amb els passos donats, hi continua havent un risc continuat per al pressupost europeu perquè les mesures correctives necessàries són de naturalesa estructural o horitzontal", indica l'avaluació de Brussel·les necessària perquè els ministres d'Economia i Finances de la UE (Ecofin) prenguin una decisió definitiva sobre la congelació dels 7.500 milions d'euros del pilar de Cohesió. A més, el vicepresident de l'Executiu comunitari responsable d'Economia, Valdis Dombrovskis, ha explicat en una roda de premsa a Brussel·les que el Col·legi de Comissaris ha adoptat un dictamen favorable sobre el pla de recuperació d'Hongria i recomanat la seva aprovació pels Vint-i-set.

Les condicions

Aquest vistiplau arriba dos anys després que s'obrís el termini perquè els Estats membre presentessin els seus plans de reformes nacionals i que, en el cas d'Hongria, va quedar en punt mort pels dubtes sobre el respecte de l'Estat de dret al país. Ara, Brussel·les recomana aprovar el pla mentre Budapest ha posat en marxa una sèrie de reformes però deixa clar que tot desemborsament estarà supeditat que el Govern hongarès compleixi 27 mesures específiques lligades als problemes de corrupció i a la independència de la judicatura, la qual cosa a la pràctica suposa mantenir bloquejats també els 5.800 milions d'aquest fons.

D'altra banda, la Comissió Europea va anunciar aquest estiu que demandaria a Hongria per una llei anti LGTBI i la seva negativa a renovar la llicència de Klubradio, una emissora crítica amb el govern. Les dues demandes se sumen a una llarga llista d'enfrontaments cada vegada més amargs entre el primer ministre nacionalista hongarès, Viktor Orban, i el nucli liberal de la Unió Europea sobre els drets humans i els estàndards democràtics.