La Unió Europea ha acordat aquest dimarts concedir a Bòsnia i Hercegovina l'estatus de país candidat, sis anys després que presentés la seva candidatura. D'aquesta forma, cinc dels sis països dels Balcans Occidentals han obtingut ja aquest estatus a excepció de Kosovo, que té previst sol·licitar l'ingrés a la UE dijous vinent. La decisió l'han adoptat aquest mateix dimarts els ministres d'assumptes europeus en la reunió que fan a Brussel·les i està previst que els caps d'Estat i de Govern la certifiquin dijous vinent durant la cimera formal de desembre.

L'acord arriba pocs dies després de la cimera que la UE va celebrar a Tirana la setmana passada juntament amb països dels Balcans Occidentals, en la qual els Veintisiete es van comprometre a accelerar el procés d'ampliació, per guanyar pes a la regió en plena guerra de Rússia contra Ucraïna. Arriba, també, el mateix any en què la UE ha acceptat la candidatura d'Ucraïna i de Moldàvia encara que no així la de Geòrgia, que va sol·licitar l'ingrés juntament amb aquests dos països, a conseqüència, també de la invasió russa.

La UE "no oblida"

"Bòsnia i Hercegovina va ser un dels altres països agredits en el passat. Ha d'entendre que no l'hem oblidat", ha afirmat avui el primer ministre eslovè, Robert Golob, en un discurs en el ple del Parlament Europeu. Segons ha dit, la integració de nous Estats és la millor "arma" que té la UE, també en el context de la invasió russa d'Ucraïna, sobre la qual ha elogiat el fet que Brussel·les estigués "a l'altura" en la resposta a la guerra. La concessió de l'estatus de país candidat és només el primer pas en el procés d'ampliació però necessari per poder començar, en un futur les negociacions d'adhesió amb la UE. Unes negociacions que en el dia d'avui han començat ja amb Sèrbia, Montenegro, Macedònia del Nord i Albània.

Aquest dilluns, la Comissió Europea proposava concedir a Bòsnia i Hercegovina l'estatus de candidat a l'adhesió a la UE. En l'informe anual sobre els processos d'ampliació del bloc comunitari, Brussel·les apuntava que els líders dels partits polítics del país s'han compromès a tirar endavant les mesures necessàries per "garantir una Bòsnia i Hercegovina funcional i que avanci cap al camí europeu". Així, malgrat recomanar concedir l'estatus de candidat a Bòsnia i Hercegovina, l'informe de l'executiu comunitari apuntava que el país encara té per davant un llarg camí per complir els criteris exigits. "Bòsnia i Hercegovina està en una fase inicial per assolir les obligacions de la candidatura a la Unió Europea", deia el document, que remarcava que el país ha "d'incrementar significativament l'alineament" amb els criteris europeus.