La Comissió Europea proposa concedir a Bòsnia i Hercegovina l'estatus de candidat a l'adhesió a la Unió Europea. En l'informe anual sobre els processos d'ampliació del bloc comunitari, Brussel·les apunta que els líders dels partits polítics del país s'han compromès a tirar endavant les mesures necessàries per "garantir una Bòsnia i Hercegovina funcional i que avanci cap al camí europeu". Sigui com sigui, la decisió final sobre donar o no l'estatus de candidat al país, que va fer la petició per entrar a la Unió Europea l'any 2016, l'han de prendre els 27. Previsiblement, l'estat balcànic encara haurà d'adaptar-se als criteris comunitaris en diversos àmbits, com ara en l'economia o la democràcia, per poder-s'hi adherir.

Alinear-se amb Europa

Així, malgrat recomanar concedir l'estatus de candidat a Bòsnia i Hercegovina, l'informe de l'executiu comunitari apunta que el país encara té per davant un llarg camí per complir els criteris exigits. "Bòsnia i Hercegovina està en una fase inicial per assolir les obligacions de la candidatura a la Unió Europea", diu el document, que remarca que el país ha "d'incrementar significativament l'alineament" amb els criteris europeus. En el terreny polític, Brussel·les veu deficiències a l'hora de millorar els estàndards electorals i no veu que el consell de ministres del país hagi fet passos per complir els criteris europeus. A més, la Comissió Europea remarca que les darreres eleccions generals van estar marcades per la "desconfiança" en les institucions públiques i "una retòrica ètnica de divisió". Tampoc veu cap progrés en garantir un espai per a la societat civil.

Pel que fa a l'administració pública, Brussel·les assenyala que s'han fet "passos positius" en la gestió de les finances, però no en la implementació d'un pla per impulsar una agenda de l'administració pública que sigui imparcial i accessible a tots els nivells de govern. "El país ha de completar passos essencials en la reforma de l'administració pública per assegurar un servei professional i despolititzat", diu l'informe. En el terreny judicial, l'executiu comunitari assenyala que el país està en una "fase inicial" per complir les exigències, i és on li caldria millorar més. "No s'ha fet cap progrés en aquest àmbit durant el període de temps que estudia l'informe. La independència i imparcialitat de la justícia no han millorat", assenyala la Comissió Europea. "La manca de compromís polític en la reforma judicial i el pobre funcionament del sistema han continuat perjudicant els drets dels ciutadans i la lluita contra la corrupció i el crim organitzat", afegeix.

Encara lluny de respectar els drets humans i tenir una economia de mercat

En aquest sentit, Brussel·les apunta que el país també està en una "fase inicial" pel que fa a la lluita contra la corrupció i el crim organitzat. "Els líders polítics i les institucions judicials han fracassat a l'hora de fer front a la corrupció generalitzada i han bloquejat activament els progressos, fet que ha conduït a un llarg estancament i a un augment dels signes de captura política", diu el document. Pel que fa als drets fonamentals, la Comissió Europea apunta que el país no té un "marc estratègic", però hi veu "passos positius" en els plans per a la inclusió de les persones gitanes i del col·lectiu LGTBI. "Calen encara reformes significatives per garantir que tots els ciutadans poden exercir els seus drets polítics i que no hi hagi discriminació", apunta. En l'àmbit de la migració, l'executiu comunitari també veu passos positius perquè s'ha millorat la coordinació entre les autoritats locals i s'ha impulsat la cooperació internacional. En canvi, Brussel·les admet que el país encara està en una "fase inicial" per establir una economia de mercat que "funcioni".