Bielorússia fa temps que sembla que esperi quin hauria de ser el seu paper en la guerra d'Ucraïna. En aquest sentit, ha començat ara, de manera inesperada, un control de la preparació per al combat. Així ho ha informat el servei de premsa del Ministeri de Defensa. El control va ser iniciat pel Comandant en cap i es dugui a terme sota la direcció del Secretari d'Estat del Consell de Seguretat, Alexander Volfovich i recull el portal bielorús Reform

"Les mesures seran integrals, les tropes hauran d'avançar a les àrees designades com més aviat millor, implementar el seu equip d'enginyeria, organitzar la seguretat i la defensa, i construir ponts que travessin els rius Neman i Berezina", segona ha informat el servei de premsa.

Com a part de la inspecció, es preveu la circulació d'equip i personal militar, s'introduiran restriccions a la circulació de ciutadans i vehicles en determinades vies i terrenys.

La setmana passada es va informar sobre la prova del sistema de resposta a actes de terrorisme. També es va dur a terme sota la direcció de Volfovich.

Resposta al terrorisme

Bielorússia ja va preparar-se la setmana passada per realitzar i provar quina era la resposta a actes de terrorisme dins les seves fronteres. El mateix mitjà constatava que Bielorússia havia posat en marxa la setmana passada una auditoria del sistema estatal per respondre a actes de terrorisme. Així ho va informar BelTA pel que fa a la Secretaria d'Estat del Consell de Seguretat. El secretari d'Estat del Consell de Seguretat, que estava al càrrec de la inspecció. 

La inspecció es va dur a terme entre els dies 7 i 8 de desembre. I les activitats que es van dur a terme van ser el moviment d'equip militar i personal de les forces de seguretat nacional, la restricció temporal del moviment de ciutadans (transport) en certes vies i terrenys públics i ús d'armes d'imitació amb fins d'entrenament.

No es van donar a conèixer ni els terrenys ni les carreteres que podrien ser bloquejades. Ni tampoc es va especificar els "mitjans de destrucció d'imitació". Ara bé, sí que el comunicat que es va difondre demanava disculpes per avançat per les possibles molèsties ocasionades. 

Anteriorment, ja es van dur a terme a Bielorússia diversos controls de la preparació per al combat de les tropes, així com un control de la preparació per a la mobilització.

Lituània estén l'estat d'emergència a la frontera amb Bielorússia

Aquestes maniobres coincideixen amb el fet que el Parlament de Lituània ha pres la decisió d'estendre l'estat d'emergència a la frontera amb Bielorússia i Rússia, així com els punts de control internacionals dins del país. Setanta diputats haurien votat a favor de la proposta de govern, 21 en contra i 29 se'n van abstenir. Aquesta votació ha servit per prorrogar l'estat d'emergència fins al 16 de març del 2024.

 

Imatge principal: el president bielorús, Alexandr Lukaixenko / Efe