El ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, ha decidit elevar l’opa del BBVA al Sabadell al Consell de Ministres, que disposa ara de 30 dies naturals per emetre el seu dictamen. Per això previsiblement la decisió final es coneixerà a finals de juny. En un breu comunicat, on no es fa referència a la consulta pública, el ministre fonamenta la decisió per raons d'interès general.

Unes raons, explica, que són diferents de la defensa de la competència (de les quals ja s'ha encarregat la CNMC) i que estan relacionades "amb el potencial impacte de l'operació en la garantia d'un manteniment adequat dels objectius de regulació sectorial, la protecció dels treballadors, la cohesió territorial, la promoció de la recerca i el desenvolupament tecnològic i els objectius de política social".

Cuerpo destaca també que la decisió d'elevar l'opa al Consell de Ministres es produeix una vegada rebut l'expedient de Competència (CNMC), on ja es recollien "diversos compromisos" perquè el BBVA pugui comprar el Sabadell, però el compliment del qual "queda subordinat l'autorització de l'operació".

I és que, el ministre econòmic -que ha esgotat el termini i ha anunciat la seva decisió l'últim dia i després del tancament de mercat- ja havia advertit diverses vegades que l'última decisió sobre l'opa estava a les mans. I ara, complint el seu advertiment, podrà imposar més condicions a l'operació.

Tot i que en l'opa al Sabadell és tot força innovador pel seu caràcter hostil, no ho és que el govern espanyol intercedeixi en les fusions amb altres condicions diferents de les ja imposades per la CNMC. De fet, ja hi ha hagut ocasions en què això ha passat. En concret, a la fusió d'Antena 3 i La Sexta. I també a la fusió d'Orange i MásMóvil.

El govern espanyol intervé

El govern espanyol ha decidit entrar finalment en l’opa gairebé 13 mesos després del seu inici, un any llarg en el qual Cuerpo ha dit en nombroses ocasions que l’operació no el satisfà i que la fusió seria negativa per al mercat financer espanyol. Més contundent ha estat la vicepresidenta Yolanda Díaz, que ha expressat directament que cal aturar l’opa.

Malgrat l’oposició política, i social i empresarial a Catalunya, l’operació ha anat vencent etapes. La més difícil va ser la de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), que va trigar més de 10 mesos en aprovar-la, després d’imposar al BBVA nombroses exigències per salvaguardar la competència.

Després de la CNMC ja només quedava el govern espanyol per dir-hi la seva. Pedro Sánchez va sorprendre fa tres setmanes anunciant la convocatòria d’una consulta pública perquè tots aquells ciutadans o associacions preocupats per la possible compra del banc català pel BBVA poguessin expressar-se, sempre amb criteris d’interès general. En base a això, va explicar, el govern espanyol decidiria o no si entrava en l’opa.

La consulta ha acabat complicant el procés, ja que hi ha dubtes sobre la seva legalitat. Un despatx d’advocats madrileny, Statera Legal, l’ha portat a l’Audiència Nacional i ha sol·licitat una cautelar perquè no es pugui utilitzar el contingut de la consulta en l’informe del govern espanyol. Cuerpo defensa que tot s’ha fet d’acord amb la legalitat i que la consulta no és vinculant.

L'informe de la consulta, pendent

Al comunicat que Economia ha enviat aquest dimarts, al tancament del mercat borsari, no es fa referència a la polèmica consulta pública que va realitzar a principis del mes de maig.

Tot i això, ahir el ministre Carlos Cuerpo va comentar que més endavant es publicaria un informe analític amb detalls d'aquest, encara que sense donar una data concreta.

El govern espanyol manté en secret totes les persones físiques i jurídiques que hi han participat, i l'orientació de la consulta, si ha estat més a favor o en contra de l'opa. En qualsevol cas, Cuerpo ha insistit que les respostes de la consulta no són vinculants.