Barcelona acollirà la gala dels Premis Goya l'any 2026. Segons ha publicat La Vanguardia, la gala dels premis més importants del cinema espanyol, atorgats per l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d'Espanya, se celebraran a la capital catalana l'any vinent, en la que serà la XXXX edició dels premis. Des de fa uns anys, s'ha convertit en costum que aquesta sigui una celebració "descentralitzada": el 2025 va tenir lloc a Granada; el 2024, a Valladolid; el 2023, a Sevilla; el 2022, a València i el 2020 i 2021 a Màlaga. L'anunci oficial s'ha fet aquest matí de dimarts amb una roda de premsa a les 10:30 del president de l'Acadèmia, Fernando Méndez-Leite, en un acte a la seu de Madrid.

"He llegit a La Vanguardia que la cerimònia serà a Barcelona i estem molt contents amb l'elecció", ha ironitzat el president de l'Acadèmia sobre la filtració d'aquesta notícia aquest matí a través dels mitjans del Grup Godó. "La data serà pròxima a la de cada any (inicis de febrer), tot i que hem de tenir en compte premis com els Gaudí, els Oscar o la Berlinale", ha afirmat Méndez-Leite, desvelant que, tot i la designació de Barcelona com a seu dels 2026, encara no s'ha decidit el dia de l'entrega dels premis més rellevants del cinema estatal. En aquest possible conflicte d'interessos amb els Gaudí, Méndez-Leite ha explicat que ha estat amb contacte amb la presidenta de l'Acadèmia Catalana, Judith Colell "i m'ha confirmat que podrem comptar amb tot el seu suport". Per l'espai, tampoc està decidit. "Hi ha espais meravellosos a Barcelona, però encara s'ha de concretar. Hem de trobar un espai que pugui acollir unes 3000 persones. Però encara no hi ha res decidit".

El precedent, la gala de l'any 2000 a l'Auditori de Barcelona 

No és el primer cop que Barcelona serà seu d'aquests premis. Ja ho va ser l'any 2000, el primer cop que la gala se celebrava fora de Madrid.  En aquella ocasió, la cerimònia va tenir lloc a l'Auditori de Barcelona i la gran triomfadora de la nit va ser la pel·lícula Todo sobre mi madre de Pedro Almodóvar, que va guanyar el premi a millor pel·lícula, direcció i actriu, entre altres premis. Un dels moments més recordats d'aquella gala és quan el mateix Almodóvar va cantar "moltes felicitats" al llavors príncep d'Astúries i ara rei Felip VI, que estava a punt de fer 32 anys. Aquella gala la va presentar l'actriu canària Antonia San Juan, que estava nominada a millor actriu pel seu paper en la pel·lícula del director manxec, tot i que no va guanyar el premi. La gala a Barcelona va ser un experiment, ja que els premis van tornar a Madrid l'any següent.

Gran moment del cinema català

Aquesta gala coincidirà amb un gran moment del cinema català. El 2024 es van estrenar dues pel·lícules que van batre rècords d'audiència: Casa en Flames, dirigida per Dani de la Orden i protagonitzada per Emma Vilarasau, que va aconseguir 411.875 espectadors arreu de l'Estat durant l'any passat; i El 47, que finalment la va superar amb 457.093 espectadors a les sales, amb dades del passat mes de novembre. Aquesta pel·lícula de Marcel Barrena va guanyar el premi a millor pel·lícula en l'última edició dels guardons, ex aequo amb La Infiltrada. 

Per altra banda, en l'últim festival de Canes es va estrenar l'esperada tercera pel·lícula de la directora badalonina Carla Simón, Romeria, i la pel·lícula catalana Sirât, que ha guanyat el premi del Jurat, dirigida pel francès Oliver Laxe. A més a més, al setembre, Albert Serra es va emportar la Concha d'Or del prestigiós festival de Sant Sebastià amb el seu documental sobre la tauromàquia, Tardes de Soledad.

Salvador Illa i Jaume Collboni celebren els Goya a Barcelona

Des del Japó on es troba de viatge oficial, el president de la Generalitat, Salvador Illa, ha valorat positivament la notícia que Barcelona acollirà la gala dels premis Goya l'any vinent. Ha celebrat la decisió, d'una banda, per al cinema català, "que està en un moment bo, tant de premis com assistència de públic a les sales de cinema", i d'una altra per a l'estratègia del Govern de la Generalitat de "potenciar el hub audiovisual i tecnològic de les Tres Xemeneies".

De la mateixa manera, per a l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, la celebració de la gala dels Goya 2026 “és un honor i una gran satisfacció per a la ciutat. El cinema espanyol torna a mirar a Barcelona, que va ser el bressol dels seus inicis i un gran centre de producció cinematogràfica durant dècades, en un moment de creixent reconeixement del cinema fet a la nostra ciutat. De fet, vivim anys de màxima projecció del nostre sector audiovisual, amb una presència destacada també en l’àmbit internacional”. “Amb la celebració de la gala d’entrega dels guardons l’any vinent donem un nou impuls al sector, per això faig una crida a tot l’ecosistema audiovisual barceloní, així com al conjunt de la ciutadania, per fer que els Premis Goya 2026 siguin un èxit”, ha afegit l’alcalde.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!