Diversos funcionaris dels Estats Units haurien demanat al govern ucraïnès que haurien de dissenyar una estratègia per reprendre les converses i negociar amb Rússia. En aquest sentit, des dels EUA adverteixen que la "fatiga d'Ucraïna" entre els aliats podria anar a pitjor si Kíiv es mostra tancada a mantenir converses amb Rússia, segons hauria informat el diari The Washington Post. Funcionaris de Biden haurien exposat al diari que la posició sobre Ucraïna sobre les negociacions amb Rússia s'està debilitant entre els aliats, que estan preocupats pels efectes econòmics d'una guerra prolongada. 

💡 Kíiv es prepara per a una evacuació total

 

D'aquesta manera, el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha dit que el país només entraria a negociar amb Rússia si les seves tropes abandonen el país, incloent-hi fins i tot, Crimea i les àrees del Donbass, controlades de facto per Rússia des del 2014, i si els delictes que Rússia ha comès a Ucraïna, van a judici. Malgrat tot, no són les úniques condicions que Ucraïna hauria imposat. Zelenski ha dit en alguna altra ocasió que tampoc voldria seure a parlar amb els actuals líders de Rússia. El mes passat, de fet, destaca el The Guardian, va firmar un decret que exposava que només parlaria amb el president rus que vingués després de Vladímir Putin. 

Fins ara els EUA han donat a Ucraïna 18,93 mil milions d'euros en ajuda, i ja ha dit que en faria arribar més. Així, ha destacat que donarà suport a Ucraïna el temps que sigui necessari. Malgrat tot, alguns aliats d'Europa, Amèrica Llatina o Àfrica, estarien preocupats, segons haurien confessat al Post aquests mateixos funcionaris, estan preocupats per la pressió de la guerra i com està afectant els preus de l'energia i aliments. I també sobre les cadenes de subministrament. 

La intenció dels funcionaris dels Estats Units sobre les negociacions amb Ucraïna

Els funcionaris dels EUA han sol·licitat a Kíiv que s'obri a negociar o com a mínim a estar oberta per negociar. No cal que es faci de manera immediata, però sí que mostri un cert interès, per tal de mantenir el suport dels aliats. 

Està clar, però, que seguir els consells dels EUA comportaria alguns canvis en la retòrica que Kíiv ha anat mantenint tot aquest temps. Especialment sobre una derrota militar contra Rússia, per garantir la seguretat del país a llarg termini. Un missatge que sona molt fort i de manera intensa entre la població ucraïnesa, quelcom per mantenir la moral i afrontar, per exemple, els nombrosos talls d'energia que hi ha durant el dia en diferents punts del país. Sense anar més lluny, aquest mateix dilluns s'ha exposat que la capital ucraïnesa, Kíiv, hauria d'anar-se preparant per a una evacuació total. Per altra banda, les atrocitats que l'exèrcit rus ha fet sobre territori ucraïnès ha generat moltíssima incomoditat a l'hora de seure i negociar amb el Kremlin la situació actual del país

Per què les eleccions de mig mandat dels EUA són clau per a Ucraïna?

En aquest sentit, les eleccions de mig mandat dels EUA no són unes eleccions qualssevol. Malgrat que a priori 'només' afecti l'agenda política de Biden, la repercussió en l'àmbit intern i extern és molt important. En política interior, és bastant probable que els republicans s'enfrontin a l'agenda climàtica. Intentarien, a més, evitar una reforma fiscal que demanés monitorar els beneficis de les petrolieres i les empreses. Tampoc veurien amb bons ulls, per exemple, un increment del control de les armes, o bé baixades en els preus dels medicaments, ni tampoc una pujada dels impostos a les multinacionals, tal com destaca El Comercio. En matèria de política exterior, que els republicans passessin pel davant també tindria conseqüències. Unes conseqüències que, de fet, fan que Ucraïna tingui la vista clavada en aquests comicis. Els republicans podrien no voler destinar tants fons a la guerra d'Ucraïna, fet que implicaria que el país rebria menys ajudes dels EUA per enfrontar-se a Rússia, tal com destaca El Orden Mundial. Un acte que beneficiaria al president rus, Vladímir Putin. 

👤 Què són les eleccions de mig mandat dels EUA 2022 i per a què serveixen?

 

Ucraïna vol recuperar Kherson

Diversos funcionaris russos fa setmanes que constaten que Kíiv s'està preparant per intentar una segona ofensiva per recuperar part de la regió de Kherson, ocupada. Recuperar-la tindria un valor simbòlic, important i també logístic. Rússia vol aquest territori per assegurar el subministrament d'aigua a Crimea, però també per tenir un pont terrestre cap a Rússia. 

👤 Kherson, nou focus de la guerra de Putin a Ucraïna

Fa alguns dies, ja s'anunciava una evacuació massiva de Kherson, per por que es pogués convertir en un nou focus de batalla. Un nou focus que podria ser una realitat en els pròxims dies. 

 

Imatge principal: el president rus, Volodímir Zelenski, en una roda de premsa / Efe