Aquest dimarts 8 de novembre se celebren als Estats Units les 'mid-term eleccions', és a dir, les eleccions de mig mandat. Serviran per mesurar el suport del govern de Joe Biden quan ja han passat gairebé dos anys des que va entomar la difícil tasca de presidir els Estats Units. El resultat, però també dependrà que la Casa Blanca pugui continuar impulsant o no, la seva agenda política. Les eleccions de mig mandat són, en definitiva, uns comicis on es renova el Congrés de manera parcial. Cal recordar que als EUA, el Congrés té dues Cambres. Es diuen d'aquesta manera perquè se celebren tot just a la meitat del mandat del president.

Per a què serveixen les eleccions de mig mandat dels EUA?

En joc hi ha, doncs, 435 escons de la Cambra de Representants, un terç dels 100 escons del Senat i a més, hi ha eleccions per triar governador en 39 estats diferents. Si bé és cert que és més suculent parlar del president dels Estats Units i que en aquestes eleccions no es canviarà, aquests comicis són importants perquè mesuren la capacitat legislativa de Biden. Ara per ara, els demòcrates tenen majoria, però si els republicans aconsegueixen avançar-se, podrien interposar-se i molt a l'agenda política actual. 

Per què són rellevants les eleccions de mig mandat?

En aquest sentit, les eleccions de mig mandat no són unes eleccions qualssevol. Malgrat que a priori 'només' afecti l'agenda política de Biden, la repercussió en l'àmbit intern i extern és molt important. Què podria passar, doncs, si els republicans s'acaben imposant als demòcrates? En política interior, és bastant probable que els republicans s'enfrontin a l'agenda climàtica. Intentarien, a més, evitar una reforma fiscal que demanés monitorar els beneficis de les petrolieres i les empreses. Tampoc veurien amb bons ulls, per exemple, un increment del control de les armes, o bé baixades en els preus dels medicaments, ni tampoc una pujada dels impostos a les multinacionals, tal com destaca El Comercio

La guerra d'Ucraïna i Rússia, en el punt de mira

En matèria de política exterior, que els republicans passessin pel davant també tindria conseqüències. Unes conseqüències que, de fet, fan que Ucraïna tingui la vista clavada en aquests comicis. Els republicans podrien no voler destinar tants fons a la guerra d'Ucraïna, fet que implicaria que el país rebria menys ajudes dels EUA per enfrontar-se a Rússia, tal com destaca El Orden Mundial. Un acte que beneficiaria al president rus, Vladímir Putin.  Tal com recull El Comercio, cada un dels 50 estats dels EUA té dos senadors i això passa independentment de la mida i de la població. I cada senador es tria per sis anys. El Senat és important perquè té la potestat de nomenar comissions d'investigació, com per exemple, examinar el paper de l'expresident Donald Trump en l'assalt al Capitoli. 

L'elecció dels governadors també és crucial. Fins ara, 20 són republicans i 16 demòcrates, recorda el mateix digital. Els diferents estats tenen moltes capacitats legislatives. Si bé és cert que hi ha lleis federals que són per a tots els estats iguals, cada estat té certs poders per prendre decisions i imposar certes lleis. 

Què diuen les enquestes?

Segons destaquen les enquestes, els republicans tindrien majoria a la Cambra de Representants. I, en els últims dies, també han fet passets al Senat. Aquest avantatge, podria fer que s'acabés materialitzant el control del Congrés. En aquest sentit, doncs, les probabilitats d'una victòria republicana en ambdues cambres han crescut durant l'últim mes, segons dades de FiveThirtyEight.

En aquest sentit, destaca el Centre Pew i se'n fa ressò RTVE, que la tendència d'un vot demòcrata a les ciutats i el republicà a les zones rurals es mantindrà aquest 2022. Les ciutats intermèdies, en aquest sentit, seran decisives. 

 

Imatge principal: el president dels Estats Units, Joe Biden / Efe