El 24 de febrer del 2022, Rússia va decidir començar la invasió a gran escala d'Ucraïna. Una nova guerra que terroritzava Europa, que s'ho mirava amb cares d'incredulitat. Ara, 481 dies després, i sense un final de la guerra immediat, ni d'un costat ni de l'altre, les preguntes giren al voltant de la contraofensiva ucraïnesa, tan esperada, i també sobre la construcció del país.  

💸 Tindria sentit un pla Marshall per a Ucraïna?
 

El Japó s'ha compromès a oferir assistència a Ucraïna per a la reconstrucció d'infraestructures com escoles, sanejament d'aigües o serveis de transport a les àrees més castigades per la guerra. El ministre japonès a càrrec de Reconstrucció, Hiromichi Watanabe, ha signat un memoràndum d'entesa amb el titular ucraïnès d'Infraestructures, Oleksandr Kubrakov, en què s'ha establert la cooperació en aquesta àrea, en una reunió que s'ha celebrat aquest dilluns. El Japó oferirà assistència a Ucraïna a partir de la seva experiència adquirida en la reconstrucció d'àmplies zones devastades pel terratrèmol i el tsunami que van colpejar el nord-est del Japó el 2011, segons va indicar l'Executiu nipó.

El cost de la guerra a Ucraïna

La xifra del cost de la guerra a Ucraïna és una dada que va canviant a mesura que els dies avancen i la pau no s'ha assolit. Els combats continuen, els enfrontaments entre les tropes russes i les ucraïneses en un intent per recuperar el territori en l'anomenada contraofensiva ucraïnesa.

 

💸 El pla de la UE per ajudar a reconstruir Ucraïna: préstecs i subvencions

 

💸 Quant costa la guerra a Ucraïna setmana a setmana?

 

En aquest sentit, la xifra de la recuperació canvia constantment, cada dia que passa. La recuperació i reconstrucció d'Ucraïna després de la invasió russa costarà 411.000 milions de dòlars (375.800 milions d'euros) durant la dècada vinent, segons càlculs publicats dimecres pel Banc Mundial, el passat mes de març. Només el cost de netejar la runa de la guerra serà de 5.000 milions de dòlars (4.600 milions d'euros), segons l'informe.

D'aquesta manera, l'informe proporciona una visió àmplia i minuciosa d'algunes de les conseqüències de la guerra d'Ucraïna: almenys 9.655 civils morts confirmats, inclosos 465 nens; gairebé 2 milions d'habitatges danyats; més d'una de cada cinc institucions de salut pública danyades; i 650 ambulàncies danyades o saquejades.

En total, el Banc Mundial va calcular en 135.000 milions de dòlars (123.500 milions d'euros) els danys directes a construccions i infraestructura fins ara, sense comptar danys econòmics més amplis.

Com seria el procés de reconstrucció?

Si Ucraïna aconsegueix resistir i els russos es retiren de les ciutats ocupades, és molt possible que l'Organització de les Nacions Unides acabi creant un tribunal especial per jutjar almenys dues coses: per un costat, els crims de guerra comesos per la força ocupant, i, de l'altra, l'abast de la reparació econòmica corresponent. 

Qui pagarà la reconstrucció del país

Alguns analistes destaquen que els ciutadans russos podrien acabar pagant la reconstrucció del país. Diverses generacions de russos seran afectades per l'enorme despesa pública bèl·lica que va començar el febrer de l'any passat. De moment, són informacions que s'amaguen. El descontentament general de la població russa és evident, malgrat la cosmètica oficial comunicacional. Ara bé, el Consell d'Europa vol que Rússia pagui pels danys causats de la guerra d'Ucraïna. Aquesta és la intenció que es va acordar i publicar en un comunicat el passat mes de maig, durant una cimera celebrada a Reykjavík. D'aquesta manera, la gran majoria dels 46 membres s'ha mostrat partidari que Rússia aboni els costos de la guerra i els danys causats, després de 449 dies de conflicte a Ucraïna. La reunió, a més, també va donar un impuls a la idea de crear un tribunal especial per jutjar l'"agressió" russa a Ucraïna, destaca Efe. 

El Consell d'Europa té intenció que Rússia, doncs, pagui la reconstrucció d'Ucraïna. Per aquest motiu, ha creat un registre per anotar els danys patits per Ucraïna durant la guerra que va començar Rússia el 24 de febrer del 2022. La intenció és que es pugui compensar als damnificats.

El compromís compta també amb l'aval del govern d'Ucraïna. Cal remarcar que el Consell d'Europa consta de 46 membres i, per ara, 40 països han donat suport a la iniciativa. La idea és que sigui un primer pas per fer pagar les conseqüències de la guerra a Rússia. Entre aquests 40 països hi ha Espanya i la Unió Europa com a bloc. 

 

Imatge principal: Kherson inundada pel trencament de la presa de Kakhovka / Efe