El Consell d'Europa vol que Rússia pagui pels danys causats de la guerra d'Ucraïna. Aquesta és la intenció que s'ha acordat i publicat en un comunicat aquest dimecres, durant una cimera celebrada a Reykjavík. D'aquesta manera, la gran majoria dels 46 membres s'ha mostrat partidari que Rússia aboni els costos de la guerra i els danys causats, després de 449 dies de conflicte a Ucraïna. La reunió, a més, també ha donat un impuls a la idea de crear un tribunal especial que jutgi l'"agressió" russa a Ucraïna, destaca Efe.
Rússia pagarà el cost de la guerra a Ucraïna?
El Consell d'Europa té intenció que sigui així. Precisament, per aquest motiu, ha creat un registre per anotar els danys patits per Ucraïna durant la guerra que va començar Rússia el 24 de febrer del 2022. La intenció és que es pugui compensar als damnificats.
El compromís compta també amb l'aval del govern d'Ucraïna. Cal remarcar que el Consell d'Europa consta de 46 membres i, per ara, 40 països han donat suport a la iniciativa. La idea és que sigui un primer pas per fer pagar les conseqüències de la guerra a Rússia. Entre aquests 40 països hi ha Espanya i la Unió Europa com a bloc. Per ara, Andorra, Suïssa i Bulgària s'han mostrat interessats en donar-hi suport també. Per altra banda, Turquia, Hongria, Sèrbia, Armènia, Azerbaidjan, Bòsnia han rebutjat firmar-ho.
La història de la cimera a Reykjavík
El comunicat ja ha estat catalogat com a històric, i també la iniciativa. Al final, l'objectiu és que "Rússia rendeixi comptes pels seus actes". Així ho exposava la secretaria del Consell, Marija Pejcinovic Buric, que s'ha referit al suport ampli rebut com un "èxit". A més, també s'ha mostrat esperançada que els països que encara no han firmat el comunicat s'hi uneixin aviat, com és el cas d'Hongria. De moment, però, la presidenta d'Hongria, Katalin Novak, va titllar d'"inacceptable" en la seva intervenció la "brutal agressió" russa, però també va reclamar a Ucraïna el respecte a les minories ètniques en aquest país, entre elles, l'hongaresa, segons recull Efe.
El text demana a Rússia l'alliberament "immediat" de tots els civils "traslladats per força o deportats de forma il·legal al seu territori o a zones controlades temporalment o ocupades, en particular, nens", a més de la retirada de les tropes d'Ucraïna, Geòrgia i Moldàvia.
La cimera de Reykjavík és la quarta que té lloc en 73 anys d'història del Consell d'Europa. L'última que es va celebrar va ser a Varsòvia l'any 2005. Aquesta nova reunió, a Islàndia, va ser convocada a finals del 2022, després d'un informe sobre recomanacions per afrontar els reptes de la guerra a Ucraïna.
Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin / Efe