Ucraïna no acceptarà cedir ni un sol centímetre del seu territori. D'aquesta manera, ha verbalitzat que no pensa acceptar cap acord d'alto el foc que impliqui l'entrega de cap part del país a Rússia. Aquestes declaracions d'intencions arriben quan Moscou ha intensificat els atacs a la regió del Donbass. "La guerra ha d'acabar amb la restauració completa de la integritat territorial i la sobirania d'Ucraïna" ha dit el cap del gabinet presidencial, Andriy Iermak, en una publicació a través de Twitter. 

El president polonès, Andrzej Duda, ha ofert aquest cap de setmana el suport de Varsòvia i ha dit als polítics de Kíiv que la comunitat internacional havia d'exigir la retirada tota de Rússia i que sacrificar part del territori d'Ucraïna seria "un gran cop" per a Occident. "Han aparegut noves veus preocupants que diuen que Ucraïna cedir a les demandes de Putin", ha dit Duda, durant el seu primer discurs en persones davant del parlament ucraïnès d'un líder estranger des que va començar la invasió russa al país, el 24 de febrer passat, fa 89 dies. "Només Ucraïna té dret a decidir sobre el seu futur".

Cedir, no és pau

El dissabte, el principal negociador d'Ucraïna a les converses de pauMikhailo Podoliak, va dir que "qualsevol concessió a Rússia no és un camí cap a la pau, sinó una guerra posposada durant diversos anys. Ucraïna no comercia ni amb la seva sobirania ni amb altres territoris i els ucraïnesos viuen en aquests". El president del país, Volodímir Zelenski, havia exposat que estava disposat a reprendre les converses de pau amb Rússia, si el Kremlin es comprometia a no matar els soldats ucraïnesos que havien estat defensant Azovstal, a Mariúpol.

Malgrat tot, Segons recullen AFP i Reuters, Podoliak ha deixat clar aquest cap de setmana que Ucraïna no pensa cedir territori. A més, també ha manifestat que acceptar un alto el foc, ara mentre fa les concessions Rússia, seria contraproduent per a Ucraïna. "Moscou tornaria el cop més fort després de qualsevol interrupció". 

Moscou continua bombardejant el Donbass

Rússia ha continuat amb forts bombardejos a les ciutats ucraïneses de primera línia, duent a terme una gran ofensiva a la regió de Lugansk, una de les dues províncies que formen part del Donbass. L'objectiu de Moscou, després d'haver capturat Mariúpol, és ara apoderar-se del territori restant de la regió i guanyar impuls militar, tal com assenyalen ambdues agències.  El control de Mariúpol era important per al Kremlin perquè, d'aquesta manera, pot disposar d'una ruta terrestre que uneix Rússia amb la península de Crimea, annexionada l'any 2014.

 

Imatge principal: un gat viu en un cotxe destrossat per bombardejos a la ciutat de Khàrkiv / Efe