Khàrkiv corre el risc de convertir-se en un "segon Alep" si els polítics dels Estats Units no voten a favor d'enviar nova ajuda militar per ajudar Ucraïna a obtenir les defenses aèries necessàries per prevenir atacs russos de llarg abast, segons ha advertit l'alcalde de la ciutat. 

Ihor Terekhov ha detallat, segons recull el The Guardian, que Rússia havia canviat de tàctica per intentar destruir el subministrament d'energia de la ciutat i terroritzar els seus 1,3 milions de residents disparant contra àrees residencials, i la gent experimentava talls d'energia no programats durant hores seguides. L'alcalde de la segona ciutat d'Ucraïna ha dit que el paquet d'ajuda militar nord-americana de 60.000 milions de dòlars, actualment estancat al Congrés, era d'“importància crítica per a nosaltres” i va instar Occident a tornar a centrar-se en la guerra que fa dos anys que dura. 

"Necessitem aquest suport per evitar que Khàrkiv sigui un segon Alep", ha dit Terekhov, referint-se a la ciutat siriana fortament bombardejada per forces russes i del govern sirià al punt àlgid de la guerra civil del país fa una dècada.

Bombardejos constants

El 22 de març, els atacs russos van destruir una central elèctrica a l'extrem oriental de la ciutat, així com totes les subestacions; una setmana després, els funcionaris van reconèixer que una segona planta, al sud-est de la ciutat, havia estat eliminada al mateix atac.

El subministrament elèctric a la ciutat, a unes 30 milles de la frontera russa, va ser interromput després d'un altre bombardeig aquesta setmana, cosa que va provocar que el metro s'aturés breument. Els residents van dir que al centre de la ciutat normalment hi havia prou subministrament per a algunes hores al dia, encara que als afores la situació era millor.

Situació crítica a l'est d'Ucraïna

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha explicat aquest diumenge a la nit que la situació està empitjorant per a Ucraïna al front de regió oriental de Donetsk, confirmant així l'advertiment que va fer un dia abans el cap de l'exèrcit, Oleksandr Sirski, sobre el deteriorament de la situació al front oriental. “La situació al front en aquesta guerra tan intensa sempre és dura. Però aquests dies, especialment a la zona de Donetsk, s'està agreujant”, ha destacat Zelenski en la seva al·locució, en què va donar les gràcies a les brigades que protegeixen aquestes i altres àrees de la línia de contacte.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!