Twitter ha suspès de manera permanent fins a 70.000 comptes afiliats al moviment QAnon, els seguidors del qual donen suport a Donald Trump, per impedir-los d'utilitzar la popular xarxa social amb finalitats violentes. La suspensió arriba després de l'assalt la setmana passada del Capitoli.

Twitter va iniciar la suspensió de comptes divendres passat amb el bloqueig definitiu del compte del president sortint, acusat d'haver encoratjat els seus seguidors a boicotejar la sessió del Congrés que havia de validar la victòria electoral del demòcrata Joe Biden.

Teoria de la conspiració

El nombre de comptes bloquejats és molt elevat perquè hi ha molts seguidors que té més d'una. Twitter ha justificat el bloqueig assegurant que els comptes "compartien contingut nociu associat a QAnon de manera massiva i es dedicaven principalment a la propagació d'aquesta teoria de la conspiració".

QAnon, moviment d'ultradreta que va néixer a finals de 2017, ha utilitzat les xarxes socials per estendre el seu missatge. Inicialment utilitzaven els fòrums d'Internet 4chan i 8chan, avui clausurats, fòrums en els quals no hi havia filtres i els seus usuaris participaven de forma anònima. Els seguidors de QAnon buscaven posar fi a un presumpte un projecte dirigit per una suposada elit pedòfila mundial. Dos anys després, el maig de 2019, l'FBI va declarar que QAnon era una amenaça de terrorisme domèstic. Amb tot, el moviment ha anat creixent, amb el suport de Donald Trump, que ha donat pàbul a les seves teories conspiradores.

bisó assalt capitoli

Membres de QAnon, durant l'assalt al Capitoli el 6 de gener / Efe

Reacció a l'assalt al Capitoli

De fet, la majoria de xarxes socials han pres mesures sense precedents des que els partidaris del president sortint van assaltar el Capitoli el passat 6 de gener van envair el Capitoli durant diverses hores dimecres, en una intervenció que va causar cinc morts.

Així Facebook i Twitter van suspendre indefinidament el compte de Donald Trump, que durant mesos, fins i tot abans de la celebració de les eleccions, ha estat desacreditant el procés electoral i ha acusat els demòcrates de robar-li les eleccions, sense aportar ni una prova.

Les dues xarxes van justificar la seva decisió davant del risc de violència futura abans de la cerimònia de presa de possessió de Joe Biden, el 20 de gener davant el Capitoli. "Els plans per a futures protestes armades estan proliferant a Twitter i en altres llocs, incloent un segon atac al Capitoli el 17 de gener de 2021″ va informar Twitter divendres. Aquesta xarxa social era la principal eina de comunicació del president sortint, que tenia més de 88 milions de seguidors. La suspensió del seu compte ha donat pas a un debat sobre la conveniència o no de mesures com aquesta.