Enèsim lapsus de Joe Biden. El president dels Estats Units ha tornat a generar dubtes sobre la seva salut mental, molt qüestionada pels repetits errors i relliscades en les seves intervencions. Aquest dimecres, Biden ha comparegut a la Casa Blanca per compartir un discurs en el marc de la celebració de l'Hannukà, una de les principals festivitats jueves. Davant d'una copiosa assistència de públic, entre els quals s'han deixat veure nombrosos jueus, el president ha volgut fer referència a l'actual guerra d'Israel a la Franja de Gaza, i que ja ha provocat la mort de gairebé 20.000 palestins, la gran majoria dones i infants.

Fins ara, els Estats Units han evidenciat la seva estreta relació amb Israel, evitant gairebé cap crítica contra el govern de Benjamin Netanyahu i donant-li carta blanca per continuar actuant de forma ferotge contra el poble palestí. Fins i tot, va vetar una resolució de les Nacions Unides que demanava un alto el foc a Gaza, essent així l'únic país a votar en contra del text, argument que el moviment serviria perquè la milícia palestina de Hamàs pogués rearmar-se.

En aquesta línia, Biden ha volgut referir-se als fets del dia 7 d'octubre, en què Hamàs va iniciar una ofensiva terrestre contra Israel, de magnitud mai vista, amb la qual va irrompre en sòl veí i va emportar-se nombrosos ostatges a territori palestí, causant també desenes de morts durant l'operació.

Amb aquest record al cap, Biden ha fet una referència improbable, tenint en compte que el seu pare va morir fa 21 anys, el setembre del 2002, i que no va moure la seva residència de l'estat de Delaware. "Després del 7 d'octubre, el meu pare va tornar al seu kibbutz per salvar el que va poder de casa seva. Només hi quedava runa. A casa s'hi havia amagat amb la seva dona i la seva filla per 20 hores abans de ser rescatats".

De fet, no és l'únic error de Biden en el seu discurs. A la introducció de la intervenció, el president va afirmar que feia "65 anys del dia més mortífer pel poble jueu des de l'Holocaust". Biden es referia a l'atac de Hamàs, i hauria d'haver dit 65 dies, però ha dit 'anys' en dues ocasions diferenciades, causant confusió entre els assistents, ja que la seva afirmació situaria l'ofensiva de la milícia palestina en el 1958, i no el 2023.