La Cort Federal del Districte de Columbia ha condemnat a 22 anys de presó a Enrique Tarrio, líder del Proud Boys, l'organització que va comandar l'assalt al Capitoli de l'any 2021. De 29 anys i origen cubà, Tarrio ha rebut la condemna més alta per l'assalt al Capitoli dels Estats Units en ser "el líder últim de la conspiració". Els membres del grup dels Proud Boys van ser condemnats per sedició el maig passat, en un judici que es va allargar fins a quatre mesos. 

Cap visible del complot

La condemna d'un dels instigadors de l'assalt al Capitoli i seguidor de Donald Trump arriba després que quatre caps visibles més de la revolta fossin condemnats a penes d'entre 10 i 18 anys de presó. Amb tot, els seus advocats preveuen recórrer contra la decisió de la cort federal, mentre que la fiscalia nord-americana demanava fins a 33 anys de presó per a Tarrio, en considerar que va ser el cap visible d'un complot per trencar la democràcia dels Estats Units en dirigir les activitats violentes contra el Congrés el dia en què s'havia de ratificar la victòria de l'actual president demòcrata, Joe Biden

Enrique Tarrio assalt Capitoli Proud Boys Efe
Enrique Tarrio, assalt Capitoli, Proud Boys Efe

"Si no tenim una transició pacífica del poder, no tenim res", assegurava aquest dimarts la Fiscalia en l'audiència en què s'ha llegit la sentència. Durant aquest procediment, Tarrio —que anava amb una vestimenta taronja com a presidiari— ha expressat penediment i ha demanat perdó. "Els fets del 6 de gener van ser una cosa que no hauria d'haver passat, ja que van ser una vergonya nacional", ha dit Tarrio. Alhora, ha defensat que els revoltats van adoptar la fal·làcia de frau electoral i es pensaven que Donald Trump havia guanyat les eleccions el 3 de novembre del 2020.

No era a Washington

El líder dels Proud Boys no era a Washington el dia de l'assalt, ja que tenia una ordre d'allunyament de la capital perquè uns dies abans havia sigut arrestat per cremar una bandera en una històrica església de la comunitat afroamericana. Tarrio enviava instruccions als seus companys de grup durant els dies previs a l'assalt des d'un hotel de Baltimore. L'absència del lloc dels fets ha estat un dels elements en què s'ha basat la defensa de Tarrio, sense èxit. 

"El pla del meu client no era ni destruir la propietat ni assaltar les forces de seguretat", ha volgut subratllar l'advocat, tot i que el jutge Timothy Kelly n'hagi fet cas omís. 

L'atac va començar a les 10 del matí, quan dos membres de l'organització van convèncer 200 persones per anar des de l'El·lipse fins al Capitoli, saltant-se barreres de seguretat. Aproximadament, 10.000 simpatitzants de Trump es van revoltar, i uns 800 van irrompre a l'edifici. Hi va haver 5 morts i uns 140 agents ferits. Fins a 1.000 persones han sigut arrestades