Els Estats Units han tornat a exercir el dret a veto al Consell de Seguretat de l'ONU per impedir que s'aprovi una resolució per demanar un alto el foc a Gaza. És el segon cop des de l'inici del conflicte entre Israel i Hamàs que els EUA han vetat una resolució en aquest sentit, defensant així la posició de l'estat jueu, que argumenta que una treva serviria a Hamàs per a rearmar-se i mantenir captius els 138 ostatges que encara estan sota el seu poder. Tretze països han votat a favor del text que havien presentat els Emirats Àrabs, i que havia rebut l'apadrinament de 97 països àrabs. Els EUA han estat els únics en votar en contra, mentre que el Regne Unit s'ha abstingut.  

Aquesta resolució arriba després que el secretari general de l'ONU, António Guterres, invoqués l'excepcional article 99 de la Carta fundacional de l'ONU per instar el Consell de Seguretat a actuar per "evitar una catàstrofe humanitària". "Reitero la meva crida perquè es declari un alto el foc humanitari. És urgent", va advertir. 

Malgrat la crida desesperada de Guterres, els Estats Units no han cedit ni un mil·límetre en el seu posicionament. El representant estatunidenc davant les Nacions Unides, Robert Wood, ha deixat clar aquest divendres que no votarien a favor de la resolució. "No donem suport a un alto el foc immediat, només sembraria les llavors d'una pròxima guerra, perquè Hamàs no vol ni una pau duradora ni la solució dels dos Estats", ha reblat al Consell. 

L'ambaixador israelià a l'ONU, Gilad Erdan, també ha mostrat la seva oposició en un discurs amb un to molt dur en el que ha afirmat que "cridar a l'alto el foc envia un missatge a Hamàs que es perdonen les seves atrocitats i que l'opressió als habitants de Gaza té el vistiplau de la comunitat internacional". En aquest sentit, ha defensat que "el vertader camí cap a la pau és donar suport a la missió d'Israel i no fer cap crida a l'alto el foc". 

En els dos mesos de guerra, el Consell de Seguretat ha votat diverses vegades altres resolucions per demanar el final de la guerra, amb vetos creuats dels Estats Units i de Rússia, i només el 15 de novembre passat va aconseguir consensuar una crida a "pauses humanitàries" per lliurar ajuda a la població civil de Gaza.

Tot i això, l'única treva declarada en aquests dos mesos —de set dies— no va ser fruit d'aquesta resolució, sinó de negociacions indirectes entre Israel i Hamàs -amb mediació de Qatar i els EUA- per intercanviar ostatges en mans del grup islamista per presos palestins a presons israelianes.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!