Donald J. Trump, el president número 45 dels Estats Units, és un fenomen en si mateix. El seu llegat serà enorme, atès que les seves decisions i comportaments han afectat les bases del sistema polític i la manera mateixa d'interpretar les eleccions. Altres líders polítics segueixen la seva línia i imiten el seu estil, que persegueix el referèndum complet de la seva activitat en lògica binària: amb mi o contra mi. Quin perill.

Ara que acaba el seu mandat, i de cara al procés electoral del 3 de novembre, és el moment per pensar per què aquestes eleccions són de les més rares de la història política dels Estats Units. Quatre trets expliquen la complexitat del fenomen.

In dubio, pro dubio

El mer fet de plantejar-nos si el president Trump es va infectar de Covid-19 o no indica l'estat de l'opinió pública. Tenim dubtes raonables, perquè tant el premier britànic Boris Johnson com el president brasiler Jair Bolsonaro van estar fora de l'escena pública durant tres o quatre setmanes, mentre que Trump va tornar a l'activitat en 72 hores.

Encara n'hi ha més. Difon dubtes sobre la validesa o la fiabilitat del vot per correu. Pica l'ullet als proud boys [una milícia violenta] perquè parin atenció a qualsevol irregularitat. Fantasieja amb QAnon i els deliris de conspiració global. Identifica arxi-enemics (Rússia, Xina, Iran) sense aportar dades sobre la seva ingerència.

Aquest estat mental de dubte rovella el caràcter i erosiona el sistema de llibertats. La pandèmia, ara social, es manifesta en la pèrdua de reputació d'institucions clau en democràcia, com les universitats, els mitjans de comunicació o els parlaments.

President per a 2024?

Els candidats tenen 74 i 77 anys. No és poca broma per a un càrrec sotmès a tant d'estrès. De fet, un de cada tres presidents entre 1841 i 1975 va morir o dimitir i el càrrec va recaure en el vicepresident. Per això, per primer cop, els vicepresidents exerceixen un paper tan important al tiquet presidencial i a les enquestes.

Mike Pence garanteix la continuïtat del trumpisme, mentre que Kamala Harris és una veu nova a Washington que podria ser la primera dona presidenta. La seva capacitat de mobilització de l'electorat demòcrata serà fonamental en els estats en disputa. Tanmateix, en el debat televisat del 7 d'octubre, Harris no va enlluernar. Si se'n surt, tenim tiquet per a 8 o 12 anys, la qual cosa ja és una aposta arriscada davant l'escurçament dels cicles polítics.

La superbowl de la política

Cada campanya presidencial ofereix noves possibilitats de comunicació, participació i innovació. Aquest any hem après que les convencions polítiques poden desenvolupar-se en hores de producció audiovisual al llarg del territori nord-americà i la seva posterior emissió per televisió amb més de 25 milions d'espectadors cada nit.

Al costat republicà, Trump ha apujat l'aposta amb l'ús de la Casa Blanca i altres instal·lacions del govern amb finalitats electorals. El vídeo de l'arribada de Trump en helicòpter des de l'hospital on el tractaven de la Covid supera la ficció més vuitantera de presidents convertits en herois accidentals.

El control de l'agenda mediàtica que aconsegueix amb el seu compte de Twitter mereix una revisió profunda del tipus de periodisme que fem.

Al costat demòcrata, interessen els efectes de la desmobilització. Sense una gran convenció, com la prevista al juliol a Milwaukee, l'estiu ha estat irrellevant. Els mesos d'activitat, reclutament i ànims poden llastar el resultat en els estats decisius. Perquè en aquest joc de l'hiperlideratge, Trump guanya sense sorpreses amb un 40% de sentiment positiu entre els seus votants. Aquests no dubtaran qui voten. I els fidels demòcrates?

El president mem

Obama va ser el primer president que va comprendre la dinàmica i l'abast de les xarxes socials per mobilitzar el seu electorat. Trump ha fet un pas més amb el maneig personal dels comptes i la desinstitucionalització de la comunicació presidencial. Un l'ha de seguir a ell i no a @WhiteHouse per conèixer nomenaments, cessaments o bé hostilitats.

El carisma ho és tot i actua com una estrella del pop per a l'audiència global, com bé explica Adriana Amado.

El maneig de mems i emojis dona carta de naturalesa a un llenguatge deliberadament antiprofessional o denigrant. Així s'expliquen els seus atacs a la ciència, el periodisme, els diplomàtics o qualsevol que sembli membre de l'establishment. Els votants adoren aquesta actitud, que els confereix el rang de fans i no només d'electors. El complot emocional amb el president és l'estratègia fonamental en el tram final de la campanya.

L'avís a navegants europeus és clar: les rareses de l'elecció nord-americana acabaran arribant als nostres processos electorals. La polarització, la provocació i la protesta ressonaran en el cicle electoral europeu que s'obre el 2021. Caveat emptor!The Conversation

Juan Luis Manfredi és professor titular de Periodisme a la Universidad de Castilla-La Mancha. Publicat originalment a The Conversation.