La primera ministra britànica, Theresa May, ha escrit al president del Consell Europeu, Donald Tusk, per sol·licitar-li una pròrroga del Brexit fins al 30 de juny.

En la missiva, feta pública avui divendres, la premier demana una extensió del termini de validesa de l'Article 50 del Tractat de Lisboa -que estableix un període de negociació de dos anys sobre la retirada d'un país comunitari- del 12 d'abril al 30 de juny.

 A la seva carta, la primera ministra reconeix que és “frustrant” que encara no s’hagi conclòs el procés , i afegeix que el Regne Unit desitja assegurar-se que és possible cancel·lar les eleccions al Parlament Europeu si s’arriba a un acord abans del 23 de maig, data fixada pels comicis en aquest país. Amb tot es compromet a continuar amb els preparatius pels comicis si arribat el dia no s’ha consumat el Brexit.

La primera ministra britànica ja va avançar dimarts passat que sol·licitaria una nova pròrroga per al Brexit, més enllà del 12 d'abril, si bé va indicar que volia que fos el més curta possible", per provar d'acordar amb l'oposició una via de sortida de la Unió Europea (UE) que compti amb un suport majoritari.

Segons va assegurar el president de la Comissió Europea Jean-Claude Juncker dimecres, la Unió Europea està disposada a concedir aquesta segona pròrroga del Brexit si el parlament britànic aprova l'acord de sortida abans del 12 d'abril, però els líders europeus hauran de decidir a la cimera extraordinària del pròxim dimecres fins quan i en quines condicions l'atorguen.
 

Primera pròrroga

La primera data per a la sortida del Regne Unit estava fixada per al 29 de març però la setmana abans, davant la negativa de la Cambra dels Comuns a ratificar l'acord pactat per May, la líder tory va demanar un ajornament curt que li permetés intentar un altre cop aconseguir una majoria favorable. Els 27 van concedir a May una pròrroga fins al 22 de maig si els diputats britànics aprovaven l'acord abans del 29 de març, però en cas contrari, l'ajornament seria només fins al 12 d'abril.

El parlament britànic no va donar el seu vistiplau abans del 29 de març i, per tant, la data actual prevista per la sortida dels britànics és el 12 d'abril.

Eleccions europees

Des de Brussel·les s'havia alertat a Londres dels problemes legals relacionats amb la celebració de les eleccions europees si el Regne Unit continuava a la UE més enllà de l'abril i no tenia intenció de participar-hi.

Així, May ha proposat en la seva carta que si el parlament britànic aprova l'Acord de Retirada abans del 23 de maig, Londres "cancel·larà les eleccions europees". Tanmateix, si veu que això "no és possible" el govern de May s'ha compromès a "fer les preparacions necessàries per celebrar-les".