La primera ministra britànica, la conservadora Theresa May, ha anunciat aquest dimarts que sol·licitarà una nova pròrroga per al Brexit, més enllà del 12 d'abril, mentre ha precisat que serà tan curta "com sigui possible", per provar d'acordar amb l'oposició una via de sortida de la Unió Europea (UE) que compti amb un suport majoritari.

May ha comparegut davant dels mitjans en la seva residència de Downing Street després d'una reunió extraordinària de gairebé set hores amb el seu gabinet de ministres per provar de desbloquejar el procés del Brexit.

Aquesta petició arriba després que la Cambra dels Comuns rebutgés per tercera vegada el seu acord negociat amb les autoritats europees per 58 vots el passat divendres 29 de març.

"Sempre he deixat clar que una ruptura sense acord (de la UE) podria convertir-se en un èxit a llarg termini, però la millor solució és fer-ho amb un acord, així que necessitarem una nova extensió de l'article 50 (del Tractat de Lisboa)", ha indicat la cap de Govern.

Què passarà ara?

El Regne Unit abandonarà el bloc comunitari de manera no negociada d'aquí a deu dies si no recolza un acord o bé Brussel·les li concedeix una nova pròrroga.

May ha subratllat que l'extensió que contempla acabaria quan el Parlament ratifiqui un tractat de sortida, la qual cosa ha de succeir abans del 22 maig perquè el Regne Unit no es vegi obligat a participar en les pròximes eleccions comunitàries.

La cap de Govern ha ofert al líder de l'oposició, el laborista Jeremy Corbyn, acordar un pla conjunt que pugui aconseguir una majoria en la Cambra dels Comuns. Si aquest projecte no arriba a bon port, l'Executiu proposarà llavors els diputats que votin sobre una sèrie d'opcions alternatives, que de moment no ha revelat.

"El Govern està preparat per obeir la decisió de la cambra", ha subratllat la mandatària conservadora. "Podem i hem de trobar un compromís que aconsegueixi complir el que els britànics van votar (el juny de 2016). Estem en un moment decisiu en la història d'aquestes illes, que requereix unitat nacional," ha agregat.

May deixa clar que l'acord està "segellat"

La primera ministra ha puntualitzat que l'acord de sortida que va segellar el novembre passat amb la resta de líders comunitaris no pot ser reobert, i que les modificacions que pugui recolzar el Parlament es produiran al document no vinculant que l'acompanya.

En aquest text es perfilen els futurs arranjaments bilaterals que esperen forjar Londres i Brussel·les, pel que podrien negociar-se canvis que incloguessin una unió duanera o un accés més important al mercat únic que el que s'ha previst fins ara. El Parlament, tanmateix, ha rebutjat aquestes opcions quan s'han sotmès a votació.