Les persones que han vist amb els seus propis ulls els horrors de la guerra a Ucraïna, i en poden donar testimoni, han inundat les xarxes en els darrers dies amb les imatges i descripcions més horripilants d'ença de la invasió russa, sobretot després de la recaptura de Butxa (Kíiv), on l'exèrcit rus hauria perpetrat una massacre de la població civil abans de la seva retirada. Un dels primers periodistes a arribar a la població recentment alliberada i oferir la seva visió va ser Paul Ronzheimer, editor adjunt del diari alemany Bild, que fins i tot va poder acompanyar l'alcalde de Kíiv a la ciutat. En una entrevista per la cadena nord-americana CNN, Ronzheimer ha descrit l'horror que es respira a Butxa, i ha alertat que "hi ha moltes Butxes per tota Ucraïna". Més concretament, el reporter ha assenyalat els possibles crims de guerra perpetrats a Borodianka. El mitjà també ha reproduït les dures declaracions d'una veïna de la ciutat, entrevistada pel periodista alemany, que ha donat més detalls sobre el modus operandi dels saquejos, tortures, violacions i assassinats suposadament perpetrats pels invasors contra la població civil en el seu pas per la ciutat.

 

Butxa és "la nova norma"

Preguntat sobre si els descobriments com els de Butxa són "la nova norma" en la guerra a Ucraïna, i si podem esperar veure escenes similars a altres indrets del país, Ronzheimer s'ha mostrat convençut que "Sembla que Butxa és només el principi, quan tot el món ha pogut veure que hi ha moltíssims civils morts. Però quan vam arribar a Borodianka, i com a periodista també a altres llocs, vam veure que hi ha moltes Butxes per tota Ucraïna. I mentre parlem, estan atacant l'est. La gent i els oficials ucraïnesos em diuen que hi haurà un atac enorme, i que 'necessitem ajuda'. I em pregunten, específicament a mi, perquè soc alemany: 'per què els governs europeus no fan més?'. Vet aquí les imatges enregistrades pel mateix periodista des de la ciutat de Borodianka, que pràcticament ja no existeix, on també hi ha indicis que l'exèrcit rus disparava indiscriminadament contra la població i on hi hauria centenars de cadàvers amuntegats als soterranis.

Així va ser la massacre

El testimoni de Hanna, una dona gran entrevistada per Ronzheimer, a qui els soldats russos li van matar d'un tret la germana mentre anava a buscar menjar, explica amb més detall la massacre que va viure: "Van escorcollar la gent. Els hi van prendre les coses: electrodomèstics, roba interior, coberteria, or... I després van començar a detenir homes. Hi ha un descampat asfaltat a prop de l'església, allà els lligaven, els llançaven contra l'asfalt i els torturaven. Els pegaven, i llavors... llavors cometien 'indecències'", relata la dona. Sobre l'ambient que es respira a la ciutat de Butxa un cop ha estat alliberada, Ronzheimer descriu un sentiment generalitzat de xoc: "Estan feliços d'estar vius, francament. Saben què els ha passat a tants familiars, tants amics... Quan veus els centenars de cadàvers... La gent que coneixes al carrer està en un estat de xoc, realment, i crec que només ho entendran d'aquí a uns dies, setmanes, mesos, potser, que ha passat realment al seu poble", conclou el periodista.