Alemanya ha decidit nacionalitzar la filial alemanya de Gazprom per garantir el subministrament de gas al país. Es tracta d’una decisió que arriba per part del govern alemany davant la crisi energètica que ha generat la guerra entre Rússia i Ucraïna. L’agència governamental alemanya que supervisa les xarxes elèctriques del país, Bundesnetzagentur, ha assumit de manera provisional l’execució del servei que exercia al territori alemany aquesta filial. L’anunci l’ha fet el vicecanceller i ministre d’Economia, Robert Habeck. Ha assegurat que es tracta d’un pas imprescindible per tal de garantir que el gas arriba amb èxit al país. Es tracta d’una empresa russa. De fet, el mandatari alemany ha deixat també ben clar que el pas s’ha hagut de fer davant la falta de claredat jurídica sobre la situació de l’empresa després que no hagués complert les normes de transparència un cop anunciada que deixaria de fer-se càrrec de la filial.

Segons informacions de Der Spiegel, el govern alemany sospitava que els russos volien traspassar Gazprom Alemanya a una societat que té seu a Sant Petersburg, cosa que va ser interpretat pels alemanys com una maniobra per impedir aquesta expropiació. El ministre d’Economia i vicecanceller ha assegurat que un dels problemes és que no estava gens clar quins serien els nous propietaris d’aquesta fililal, que té una gran importància al país tant pel que fa a l’emmagatzematge del gas com per la seva comercialització i transport. El cas és que el govern d’Olaf Scholz sospitava que Gazprom Alemanya feia ús de la seva capacitat d’emmagatzematge al país per fer que la crisi sobre el gas a Alemanya fos més dura del que hauria de ser. 

40 diplomàtics russos expulsats

Per altra banda, el govern alemany també ha volgut declarar “persona non grata” a 40 diplomàtics russos de l’ambaixada a Berlín. Els ha instat a abandonar el país, segons ha informat la ministra d’Afers Exteriors, Annalena Baerbock. Es tracta de persones que “dia a dia treballen contra la nostra llibertat i contra la cohesió social”, segons assegura el comunicat del govern alemany. La decisió s’ha pres després que hagin arribat a Occident les imatges de “brutalitat” de la matança a Butxa, on l’exèrcit rus ha matat desenes de civils a sang freda abans de replegar-se. 

“Pensem que s’hauran produït imatges similars a altres poblacions ocupades per les tropes russes”, segueix el comunicat. Segons el text, davant d’aquesta “brutalitat” hi ha d’haver una resposta feta des de “la fortalesa de la nostra llibertat”. Els diplomàtics als quals se’ls ha declarat “persona non grata” són membres de l’ambaixada russa que tenen responsabilitats que impliquen “una amenaça per tot aquell que busca protecció en el nostre país”. Baerbock ha anunciat també “altres reaccions”, en referència a les noves sancions que probablement aplicarà la Unió Europea contra Rússia.