Terratrèmol polític a França per la proposta d'aliança amb Le Pen del líder dels Republicans. La decisió del president francès, Emmanuel Macron, de convocar eleccions legislatives a finals del mes de juny ha posat en marxa un compte enrere per lligar pactes preelectorals que està causant controvèrsia a tota Europa. La darrera polèmica l'han generada les declaracions del president del partit conservador francès dels Republicans, Éric Ciotti, que s'ha posicionat a favor de formar una "aliança" amb el partit d'extrema dreta Agrupació Nacional de Marine Le Pen, fins ara apartat del poder gràcies a un cordó sanitari. En una entrevista a la televisió francesa TF1 aquest dimarts, el líder ha argumentat la decisió assenyalant que cal formar un "bloc nacional" fort per "defensar els valors de la dreta". A menys de tres setmanes per la primera volta de les eleccions, que s'ha marcat per al 30 de juny, aquest posicionament ha provocat una forta crisi dins el partit dels Republicans que ha desdibuixat el futur de la formació a l'Assemblea Nacional.

"França està en perill"

Durant l'entrevista, Ciotti ha afirmat que una aliança amb el partit de Le Pen és "necessària" per fer front als altres blocs polítics de la cambra, que no dubten a aliar-se en contra dels valors de la dreta francesa. "Necessitem una aliança amb l'Agrupació Nacional", ha reiterat, assenyalant que la seva formació és "massa dèbil" per fer-ho sola. "França està en perill", ha continuat. El líder dels Republicans, que ha recordat que s'expressa a títol personal, té l'esperança que la seva formació "el segueixi". Ciotti forma part de l'ala més de dretes del partit i les seves posicions en immigració seguretat són properes a les de Le Pen.

Les declaracions de Ciotti fan tremolar la formació conservadora

No han trigat a sortir els polítics dels Republicans que han llegit les declaracions de Ciotti com una "traïció" als valors del partit conservador. Presidents regionals, destacats diputats i senadors han fet pública la seva disconformitat amb el nou rumb que vol donar el líder al partit. "Mai no acceptaré un compromís amb els extrems", ha assegurat Valérie Pécresse, presidenta de la regió Illa de França. Un altre que s'hi ha pronunciat ha estat el president del grup parlamentari a l'Assemblea Nacional, Olivier Marleix, que fins i tot ha demanat a Ciotti que abandoni la presidència del partit, una petició que ha rebut el suport d'altres membres de la formació. Potser el cas més sonat ha estat el del president del Senat francès, Gérard Larcher, que també ha demanat la dimissió de Ciotti. "Considero que no pot presidir el nostre moviment i que ha d'abandonar la presidència dels Republicans", ha escrit a X. El partit dels Republicans, fundat per Nicolas Sarkozy, ha anat perdent suports des del 2017, coincidint amb l'auge de les formacions d'extrema dreta. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!