La líder del partit d'ultradreta Agrupació Nacional, Marine Le Pen, ha celebrat la decisió del president de França, Emmanuel Macron, de dissoldre l'Assemblea Nacional i convocar eleccions anticipades al país. Le Pen ha afirmat que els d'extrema dreta estan llestos per liderar l'executiu després que els sondejos a peu d'urna els donessin una victòria folgada a les eleccions europees del 9-J. “Estem llestos per assumir el poder si els francesos ens donen la seva confiança”, ha dit la política aquest diumenge davant dels seus seguidors més fidels. Macron ha avançat en una roda de premsa televisada que la primera volta dels comicis se celebrarà el 30 de juny, i la segona, el 7 de juliol.

“Aquesta votació històrica demostra que quan el poble vota, el poble guanya”, ha afegit la dirigent, que intentarà convertir la seva formació en la primera força de l'hemicicle per nomenar un cap de govern que cohabiti amb Macron, que acabarà la legislatura el 2027.

Macron ha anunciat la decisió abans que es publiquin els resultats dels comicis a l'Eurocambra. Segons la normativa comunitària, els resultats no es poden donar a conèixer fins que no tanquin els col·legis electorals de tots els estats membres de la Unió Europea. Itàlia, que va començar les votacions dissabte, és l'últim país a tancar els col·legis. Ho fa a les onze de la nit, tres hores més tard que a Espanya.

Els sondejos donen a l'extrema dreta el doble de vots que a la llista de Macron

La ultradreta francesa arrasa i duplica en vots la llista del president de França, Renaixement, segons els primers sondejos a peu d'urna. La llista Agrupació Nacional aconseguiria el 32,4% dels vots i 32 escons a les eleccions al Parlament Europeu d'aquest diumenge. El resultat significaria una forta patacada per al partit de president francès, que quedaria en segona posició, amb el 15,2% dels vots i 14 eurodiputats. Si els sondejos a peu d'urna tenen raó i es confirma la victòria de l'extrema dreta, aquests serien els millors resultats del partit en unes eleccions europees en quatre dècades. A banda, el Partit Socialista (PS) podria retallar la distància amb el partit de la presidència i aconseguir un 14% dels vots i 13 europarlamentaris. 

Macron assumeix els mals resultats a les urnes

El president de França ha assumit els mals resultats a les urnes de la seva formació. “No és un bon resultat per als partits que defensen Europa”, ha dit durant una compareixença televisada. Al seu discurs, Macron ha explicat que ha convocat eleccions per tornar al poble l'elecció del futur del país. “He escoltat el vostre missatge, les vostres preocupacions i no les deixaré sense resposta”, ha assenyalat el president. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!