El president francès, Emmanuel Macron, acaba de dissoldre l'Assemblea Nacional i convocar eleccions legislatives anticipades a França. Macron ha avançat en una roda de premsa televisada que la data escollida per celebrar els comicis és el 30 de juny, la primera volta, i el 7 de juliol, la segona volta. L'anunci s'ha fet menys d'una hora després que els sondejos a peu d'urna anticipessin la victòria del partit d'ultradreta Agrupació Nacional, liderat per Marine Le Pen, en els comicis al Parlament Europeu d'aquest diumenge. L'enquesta no només ha vaticinat la victòria a l'extrema dreta, sinó que ha donat el 32,4% dels vots i 32 escons a la formació, el doble que el partit de Macron, que quedaria en segona posició amb el 15,2% dels vots i 14 eurodiputats. Si els sondejos tinguessin raó, aquest seria el millor resultat d'Agrupació Nacional en uns comicis europeus en 40 anys. Els resultats oficials, però, no es publicaran fins a les 23 hores. 

Tornar al poble l'elecció del futur del país

“He escoltat el vostre missatge, les vostres preocupacions i no les deixaré sense resposta”, ha proclamat el president de França en un discurs a la nació en què ha anunciat que les legislatives tindran lloc el 30 de juny i el 7 de juliol. Durant la compareixença, Macron ha assumit el mal resultat de la seva formació a les europees. “No és un bon resultat pels partits que defensen Europa”, ha afegit el president durant la roda de premsa assumint la victòria anticipada dels sondejos.

“Després d'haver procedit a les consultes prèvies de l'article 12 de la nostra Constitució, he decidit tornar la paraula del nostre futur parlamentari a través del vot”, ha explicat. 

Macron convoca noves eleccions dos anys després de les últimes

Les noves eleccions arribaran dos anys després de les darreres, celebrades el juny del 2022. Va ser en aquells comicis que Renaixement, el partit de Macron, va perdre la majoria absoluta que havia obtingut la legislatura 2017-2022. Des d'aquelles eleccions el govern francès arrossega problemes a l'hora d'aconseguir suports per tirar endavant les seves polítiques. A tall d'exemple, la reforma de les pensions que es va aprovar l'any 2023 es va aprovar sense votació a l'Assemblea Nacional.

 

🔴 Resultats eleccions europees 2024, DIRECTE | Escrutini i recompte de vots

La redacció d'ElNacional.cat està treballant per ampliar aquesta informació. Per llegir l'última hora de la notícia, actualitza la pàgina