Un míting del president de la República, Emmanuel Macron, a Estrasburg ha posat de manifest la tensió política que es viu a França, i que podria complicar la segona volta del candidat de La República en Marxa, en la qual necessita al suport de l'esquerra francesa. L'acte electoral ha estat interromput per protestes de diversos col·lectius molestos amb el govern francès, des d'armilles grogues a antivacunes, passant per manifestants de França Insubmisa (el partit de Jean Luc Mélenchon) que reclamaven mantenir l'impost ISC als beneficis. Aquests últims van interrompre el parlament de Macron amb samarretes amb el text "Poseu impostos als rics", i van ser desallotjats pel servei d'ordre. Sobre el paper, Macron necessita ara els vots de Mélenchon per imposar-se la setmana vinent a la candidata ultra, Marine Le Pen, i si un percentatge significatiu de l'esquerra s'absté pot provocar la victòria de l'extrema dreta.

 

Macron no ha dubtat a replicar les protestes, algunes d'elles difoses a la xarxa per dirigents de França Insubmisa, durant el míting, en un intent de treure-hi importància. "Heu pogut votar per primer cop, és un principi de la democràcia. I els francesos i franceses trien democràticament i es tracta d'escollir entre un projecte de l'extrema dreta i el nostre", ha indicat als joves que cridaven. Mélenchon va aconseguir diumenge passat en la primera volta el 21,6% dels vots, i es va convertir en la tercera força més votada del país. Contràriament a Marine Le Pen, la reserva de vots que té Macron per a la segona volta és limitada. L'actual president de la República ja ha absorbit en la primera volta els socialistes (1,7%) i la dreta dels Republicans (4,7%), amb la qual cosa ja no li queden gaire més llocs per rascar, exceptuant els votants de França Insubmisa.

 

 

A la Catalunya Nord va guanyar en la primera volta la ultradreta de Marine Le Pen. El triomf no va ser tan ampli respecte a Emmanuel Macron com al nord de França on, a les regions fortament industrialitzades amb una taxa de pobresa més accentuada, és on té un dels feus més forts la radicalització contra la immigració. Però a Perpinyà ja es va constatar en les darreres eleccions municipals que els extrems també triomfen. A la capital de la Catalunya Nord, Marine Le Pen es va situar al capdavant amb un 27,39% dels vots; en segon lloc l'extrema esquerra de Jean-Luc Mélenchon amb un 25,74%; i en tercer lloc l'actual president Macron amb el 21,40% dels vots. La dreta i l'esquerra clàssica es van enfonsar i no van passar del 10% dels vots, i de retruc Mélenchon s'hi va consolidar com l'alternativa.