Corea del Nord continua amb la seva deriva bel·licista. Aquest dijous Pyongyang ha llançat un nou míssil balístic de curt abast al mar del Japó per donar resposta al reforç de les activitats militars dels Estats Units i Corea del Sud a la regió. L'atac s'ha produït només unes hores més tard que la titular d'Exteriors nord-coreana, Choe Son-hui, amenacés de donar "una resposta més ferma" als moviments dels EUA i així enfortir el podeu dissuasiu de la península coreana. "Representarà una amenaça més seriosa, realista i inevitable per als Estats Units i les seves forces vassalles", ha expressat Choe, segons un comunicat recollit per l'agència de notícies nord-coreana KCNA.

L'Estat Major Conjunt sud-coreà ha informat a través d'un comunicat que "el nostre exèrcit ha captat un míssil balístic de curt abast llançat per Corea del Nord a la mar de l'Est (nom que rep la mar del Japó en les dues Corees) des de Wonsan, província de Gangwon, entorn de les 10.48 hora local d'avui 17 de novembre". El míssil ha volat uns 240 quilòmetres amb un apogeu de 47 km i a una velocitat màxima de Mach 4 (quatre vegades la velocitat del so), ha afegit el JCS. Aquest és el primer míssil que Corea del Nord ha llançat en més de vuit dies, després que a mitjans de novembre llencés fins a una trentena de projectils. 

"Dissuasió estesa"

El passat diumenge els líders dels Estats Units, Japó i Corea del Sud es van reunir d'urgència, i els seus tres líders, Yoon Suk-yeol, Fumio Kishida, i Joe Biden, van acordar prendre "mesures decisives" per aconseguir la desnuclearització completa de Corea del Nord, a més es van mostrar compromesos amb l'enfortiment de la "dissuasió estesa", que consisteix en l'enviament d'actius estratègics estatunidencs a la península coreana i el seu entorn de "manera coordinada i quan sigui necessari" en funció de les accions del règim del nord.

L'amenaça d'enfortir els atacs de la cancellera nord-coreana arriben després que durant el mes de novembre el règim de Pionyang disparés una trentena de míssils, una xifra rècord, en resposta a unes grans maniobres aèries de Seül i Washington, que ha augmentat encara més la tensió a la regió. Corea del Nord està llançant desenes de míssils balístics en assajos prohibits per resolucions del Consell de Seguretat de l'ONU, en resposta a les maniobres militars estatunidenca-coreanes que considera un assaig d'invasió. Els Estats Units, així com l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA), ha compartit les seves evidències sobre que és "probable" que el règim de Kim Jong-un dugui a terme un assaig amb míssils nuclears, el primer des de 2017, després d'haver observat una escalada de tensió en les últimes setmanes.