Corea del Nord continua amb la seva deriva bel·licista sense precedents. En els darrers dies, Pyongyang ha llençat un nombre record de míssils més enllà de les seves fronteres. Aquest dissabte, l'exercit nord-coreà ha llençat quatre míssils balístics de curt abast al mar Groc, entre Corea del Sud i la Xina. Les autoritats sud-coreanes han detectat l'atac a mig matí, hora local. 

Els míssils han sobrevolat uns 130 quilòmetres amb un apogeu de 20 i una velocitat màxima de Mach 5 (cinc vegades la velocitat del so). La reacció d'avui de Pyongyang es produeix després que Washington i Seül decidissin estendre fins dissabte uns exercicis combinats anomenats Vigilant storm en què van participar unes 240 aeronaus.

Aquest és l'exercici més gran aeri combinat de Corea del Sud i els EUA des del 2017 i inclou la mobilització de caces F-15, F-16, EA-18G (la versió del caça bombarder F-18 adaptada per a escenaris de guerra electrònica), F-35A i F-35B, que a diferència del F-35A pot realitzar enlairaments en curt i enlairaments i aterratges en vertical, segons recorda Efe. 

Una escalada de tensions inèdita 

Els darrers exercicis militars nord-coreans han sobrepassat límits que mai havien estat tocats. Des de llençar un projectil en les aigües territorials sud-coreanes fins a disparar la major quantitat de míssils en la seva història de pràctiques militars. Com és costum, Corea del Sud i el Japó han estat en el punt de mira del Nord. Seül ha respost amb pràctiques militars i fent més estrets els seus lligams amb els Estats Units. El Japó ha titllat de "provocació" la mostra de força nord-coreana dels darrers dies. 

La tensió a la península està aconseguint cotes inèdites davant les repetides proves d'armes nord-coreanes, les maniobres dels aliats i la possibilitat que, tal com indiquen els satèl·lits, el règim de Kim Jong-un ja estigui llest per fer la primera prova nuclear des del 2017. L'hostilitat constant de Corea del Nord no és nova, però aquesta intensificació dels atacs sense motiu aparent preocupa a la comunitat internacional. 

Corea del Nord i Rússia

Per una altra banda, Corea del Nord també ha protagonitzat titulars els darrers dies després que els Estats Units acusessin Pyongyang de subministrar una quantitat "significativa" de projectils al Kremlin per atacar a Ucraïna. Concretament, la Casa Blanca ha afirmat que Corea del Nord estaria desviant entregues de països d'Orient Mitjà i del nord d'Àfrica per enviar-les cap a Rússia. "No volem que cap nació ajudi a Rússia, de cap forma ni manera", ha sentenciat l'administració de Joe Biden.