Més tensió a la zona. Més moviments sospitosos. Bielorússia ha posat a les forces armades a "maniobres de reacció" de manera inesperada. Malgrat tot, diuen que no "amenaça a Estats veïns". Segons l'agència de notícies russa TASS, aquest dimecres hauria començat un control sorpresa a les forces de reacció a les forces armades del país. "Ha començat un control sorpresa a les forces de reacció a les forces armades de Bielorússia", ha dit el Ministeri de Defensa en un comunicat. Al mateix comunicat s'hi han detallat també què s'inspeccionarà. Les unitats i subunitats militars treballaran els temes de posada en alerta, marxa i realització de tasques d'entrenament de combat. El mateix Ministeri ha destacat que durant la inspecció s'avaluarà la preparació i capacitat del personal per respondre de manera ràpida davant d'una crisi.

Durant la inspecció, es pot llegir en aquest comunicat, els militars operaran en una situació que canvia ràpidament en àrees desconegudes. Minsk també ha dit que la composició dels equips involucrats, s'involucrarà gradualment, fet que permetrà provar la seva capacitat per resistir amenaces militars "tant en terra com en aire". Segons destaca la mateixa agència de notícies, el Ministeri ha qualificat els esdeveniments en curs com una de les formes més efectives d'entrenar les tropes. Tot i això, s'ha posat èmfasi en el fet que aquest desplegament, no representa una amenaça "ni per a la comunitat europea en el seu conjunt, ni per als països veïns en particular".

Complicacions a les carreteres del país

El servei de premsa del Ministeri de Defensa de Bielorússia també ha posat sobre la taula el fet que el trànsit a la via pública podria veure's dificultat a causa del moviment d'una quantitat significativa d'equip militar. En aquest sentit, el departament ha demanat als residents i conductors a anar amb compte, i vigilar la visibilitat i condicions climàtiques. 

Més exercicis militars

Durant el mes de febrer, Bielorússia i el seu president, Aleksandr Lukaixenko, ja van ser protagonistes. En aquell moment, Rússia i Bielorússia estaven duent a terme diferents maniobres militars. Es tractava, aleshores, d'uns exercicis militars conjunts batejats amb el nom de Union Courage-2022 –Determinació aliada 2022–. Les unitats d'infanteria marina del Districte Militar de l'Est (EMD) van treballar en la detecció, bloqueig i destrucció de formacions armades il·legals, en condicions urbanes. Es van fer en un camp d'entrenament, l'Obuz-Lesnovsky, i per garantir les condicions d'entrenament i de combat, es van equipar les instal·lacions que simulaven edificis i estructures de la ciutat en el camp d'entrenament, segons va informar el Ministeri de Defensa de Rússia, a través d'un comunicat.

En aquell moment, primera quinzena de febrer, alguns països com els EUA o Alemanya alertaven d'un perill imminent d'invasió. Una invasió que no acabava d'arribar i que, en aquell moment, tot feia pensar que podrien ser només senyals d'advertència. Finalment, la guerra va començar el 24 de febrer i ja són 70 dies de conflicte. A finals de febrer, Bielorússia va abandonar el seu estatus de país no nuclear, un fet que podria facilitar que Moscou col·loqués armes nuclears en terreny veí. Caldrà veure, en aquest context, quin paper adopten aquestes mesures militars i què acaba passant el dia 9 de maig, Dia de la Victòria, molt celebrat a Rússia. Alguns experts creuen que el president de Rússia, Vladímir Putin, podria anunciar alguna cosa per fer coincidir ambdues dates. El què no està tan clar és el què.

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin, i el president de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko / Efe