El supremacista blanc de la matança de Buffalo ha estat condemnat a cadena perpètua, sense dret a llibertat condicional. Es tracta del nord-americà Payton Gendron (19 anys), que va matar deu persones negres en un supermercat al nord de l'estat de Nova York el maig del 2022. Prop d'un any després, la jutgessa Susan Eagan ha notificat aquest dimecres la condemna pel càrrec de "terrorisme domèstic" i deu càrrecs d'assassinat en primer grau. Familiars de les deu persones assassinades han estat presents a la sala i han vist com Gendron ha demanat disculpes abans d'escoltar la sentència, que ha resultat ser la primera condemna per terrorisme domèstic a tot l'estat.

Inicialment, el supremacista blanc havia estat acusat de 25 càrrecs: deu per assassinat, deu per assassinat com a delicte d'odi, un de terrorisme domèstic, tres d'intent d'assassinat com a crim d'odi i un altre per possessió d'armes. S'havia declarat innocent dels últims, però durant el mes de novembre va fer un gir per declarar-se culpable. I això no ha acabat aquí, ja que encara s'enfronta a una dotzena de càrrecs federals de crim d'odi que podrien acabar amb la pena de mort — tot i que és il·legal a Nova York.

Payton Gendron, un racista covard

Durant la sessió, Gendron ha hagut de ser escortat fora de la sala perquè un dels assistents l'ha intentat atacar. Abans, alguns dels familiars de les persones assassinades li han dit que era "un racista covard". La vídua d'un guàrdia de seguretat que va perdre la vida durant la matança s'ha presentat vestida de vermell i negre: "Vermell, per la sang que va vessar per la seva família i per la seva comunitat; i negre, perquè encara estem de dol". És així com diversos mitjans dels Estats Units han titllat la jornada d'"emocional".

Va ser el passat 14 de maig quan el supremacista blanc va conduir des de Conklin fins a Buffalo (322 quilòmetres), amb la intenció de matar el màxim de persones negres possible. Ja feia mesos que planificava l'atac i que tenia clar l'objectiu: un supermercat freqüentat sobretot per persones negres. Llavors, va equipar-se amb una armadura pesada i un rifle d'assalt; va començar per l'aparcament, on va matar tres persones; i després va entrar a la botiga, on va continuar disparant. L'armadura incloïa un casc amb una càmera de vídeo, amb la qual va retransmetre en directe l'atac de dos minuts a la plataforma Twitch. Les víctimes mortals tenien entre 32 i 86 anys. Gendron va intentar fugir, però la policia el va acabar detenint poques hores després de la matança. Els investigadors van trobar un document de 180 pàgines a l'ordinador, on s'exposaven les motivacions racistes de la massacre. Entre d'altres, hi havia referències a la "teoria del gran reemplaçament": una teoria de la conspiració de l'extrema dreta que afirma que s'està portant gent no blanca als Estats Units per substituir els blancs.