El cap de les forces russes a la regió de Donetsk ha enviat un curiós missatge al líder de Corea del Nord, Kim Jong Un, demanant cooperació. I és que Corea del Nord està estudiant la possibilitat d'enviar treballadors per a projectes de restauració a les zones ocupades per Rússia. El mes passat Kim Jong Un va reconèixer la independència de Donetsk i Lugansk, un dels pocs països del món que ha reconegut aquestes dues repúbliques autoproclamades. Aquest fet, com no podia ser d'una altra manera, ha obligat Kíiv a tallar les relacions diplomàtiques amb Pyongyang. 

Corea del Nord estaria intentant enviar personal a projectes de restauració en aquestes zones molt perjudicades per la guerra. Això podria ajudar a l'economia, però va en contra de les sancions del Consell de Seguretat de l'ONU pel seu programa d'armes nuclears i míssils balístics, destaca AFP

Denis Pushilin, líder de l'autoproclamada república de Donetsk, expressava certa esperança dilluns per haver estat reconeguda ja per Moscou i també Corea del Nord. Així, confiava en poder "aconseguir una cooperació bilateral igualment beneficiosa que estigués d'acord amb els interessos del seu poble". 

Reunions bilaterals Donetsk - Corea del Nord

El Ministeri de Relacions Exteriors de Donetsk ha dit que la seva ambaixadora a Rússia, Olga Makeeva, es va reunir amb l'ambaixador de Corea del Nord a Rússia, Sin Hong Cholm, a Moscou per discutir sobre la cooperació econòmica, recull la mateixa agència. Segons el ministeri, Sin va dir aleshores que hi havia un "gran potencial" per a la cooperació bilateral en el comerç i en l'"àmbit de la migració laboral", després que s'hagin relaxat els controls fronterers per la pandèmia a Corea del Nord. I les intencions de Kim Jong Un són anar més enllà. I podria tenir les mateixes intencions amb la regió de Lugansk. 

La intenció de Rússia de reconstruir el Donbass

El 2017, Rússia va donar suport a les sancions imposades pel Consell de Seguretat de l'ONU en resposta a una prova de míssils de llarg abast de Corea del Nord que requeria que els estats membres repatriessin tots els treballadors nord-coreans dels seus territoris en un termini de 24 mesos.

El portaveu del Departament d'Estat dels EUA, Ned Price, va criticar el mes passat els suggeriments russos que es podria fer servir treballadors nord-coreans per a projectes de restauració a les regions d'Ucraïna ocupades per Rússia. Price es referia als comentaris de l'ambaixador rus a Corea del Nord, Alexander Matsegora, que va dir a l'agència de notícies Tass que els treballadors de la construcció de Corea del Nord podrien brindar una "ajuda molt seriosa" a la reconstrucció de la regió de Donbass.

 

Imatge principal: el líder nord-corea, Kim Jong Un / Efe