El Sinn Féin pressionarà per un referèndum de reunificació d'Irlanda en el termini de cinc anys després dels bons resultats obtinguts a les eleccions del diumenge passat, en les quals han estat a punt de convertir-se en el partit més votat per només un escó de diferencia amb el Fianna Fáil. El partit republicà irlandès ha aconseguit 37 dels 160 escons en joc, només un menys que el partit de centre Fianna Fáil, fins ara líder de l'oposició, que n'ha obtingut 38.

Tot i que el Sinn Fein es veu obligat a pactar per entrar al govern, la seva líder, Mary Lou McDonald, ha deixat clar que el seu objectiu serà iniciar els tràmits per un referèndum sobre la reunificació irlandesa, una reivindicació històrica dels republicans.

En una entrevista a la BBC, McDonald ha insistit que la reunificació amb Irlanda del Nord és una demanda ciutadana que no es pot obviar, i que a aquestes altures, seria "irresponsable" no començar a planificar una "transició constitucional" en aquest sentit. Per a la líder republicana, és important preveure-ho amb temps per evitar una situació com la del Brexit. 

De fet, el Sinn Féin ja ha abanderat en tota la campanya electoral un referèndum de reunificació a les dues parts d’Irlanda, invocant el dret d’autodeterminació del poble irlandès

En la mateixa entrevista, McDonald ha instat la Unió Europea a respectar les demandes d'Irlanda recordant que l'organisme es va posicionar a favor de la reunificació d'Alemanya i la de Xipre. 

La presidenta del Sinn Féin ha aconsellat a Westminster que s'han de "començar a conscienciar" per a nous canvis constitucionals. El Brexit ha renovat els esforços dels partit sobre aquest tema, després que la majoria de l'electorat d'Irlanda del Nord votés en contra del divorci al referèndum de 2016.