A poques hores perquè es comenci a conèixer el resultat definitiu de les eleccions a Irlanda, tot sembla indicar que el Sinn Féin aconseguiria uns resultats històrics que acabarien amb el domini centenari del Fine Gael i el Fianna Fáil.

Els primers resultats indiquen que el Sinn Féin s'ha convertit en el partit més popular arreu d'Irlanda, incloent la circumscripció de l'actual primer ministre, Leo Varadkar, a l'oest de Dublín. La formació ja ha confirmat que "han impulsat els primers contactes amb altres partits per explorar la formació de govern sense el Fianna Fáil i el Fine Gael".

Concretament, els mitjans irlandesos situen el partit republicà amb 36 escons, la xifra més alta que hauria assolit mai. Actualment, el Sinn Féin compta amb 23 escons a l'Assemblea irlandesa.

Tot i aquest èxit, el Sinn Féin tindrà un greu problema per convertir aquest suport popular en escons i és que la formació només va presentar 42 candidats, lluny dels 80 que es necessiten per arribar a la majoria parlamentària. A més, els partits que fins ara han dominat amb mà de ferro el sistema bipartidista d'Irlanda ja han descartat pactar amb aquesta formació.

Aquesta és la primera vegada que el Sinn Féin ha disputat el poder al Fine Gael i el Fianna Fáil, formacions que s'han intercanviat el poder des de la dècada del 1920. Ambdues formacions polítiques han vist com el seu poder s'ha anat reduint des de l'esclat de la crisi econòmica del 2008.

Les enquestes a peu d'urna indiquen que el creixement sobtat del Sinn Féin es déu gràcies al suport rebut per part de la població més jove -per sota dels 35 anys-, mentre que els partit tradicionals concentren més vot en entre la població d'edat més avançada -a partir de 65.

El vicepresident primer del Parlament, Josep Costa (JxCat), la diputada de JxCat al Parlament, Aurora Madaula, l'exdiputada de la CUP al Parlament Mireia Boya, i el compte internacional d'ERC ja han felicitat el Sinn Féin pels resultats.

En les celebracions per l'elecció de Donnchadh Ó Laoghaire a la circumscripció de Cork South Central ha aparegut una estelada.