El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, ha anunciat que almenys set països, entre ells Iran i Líbia, han perdut el seu dret a vot a l'Assemblea General de l'ONU a causa de l'acumulació d'impagaments de les quotes de l'organització.

Stephane Dujarric, portaveu del secretari general de l'ONU, ha explicat que la llista inclou, a més, el Níger, República Centreafricana (RCA), el Sudan del Sud, República del Congo i Zimbabue, segons informacions de l'agència de notícies Sputnik.

En virtut de l'article 19 de la carta de l'ONU, un Estat membre que acumuli deutes per una quantitat que iguali o superi les contribucions dels dos anys anteriors pot perdre el seu vot en l'Assemblea General.

No obstant això, l'organització té dret a decidir si la falta de pagament es deu o no a condicions fora del control d'aquest Estat. En aquest cas, el país pot seguir votant en l'organisme de l'ONU.

Iran ha de pagar 16 milions de dòlars

Guterres ha expressat així mateix que, per reduir el deute, els països en qüestió hauran d'efectuar els pagaments mínims. Iran ha de pagar més de 16 milions de dòlars, mentre que Líbia n'ha de pagar 705.000.

Per la seva banda, el portaveu del Ministeri d'Exteriors iranià, Said Jatibzadé, ha atribuït l'impagament a les sancions imposades pels Estats Units contra el seu país i ha subratllat que generalment Teheran sempre contribueix a l'ONU "utilitzant els canals financers disponibles".

Nou mediador a Líbia

D’altra banda, Guterres, ha anunciat el nomenament del veterà diplomàtic eslovac Jan Kubiš com a enviat especial per a Líbia i cap de la missió de suport de l'ONU per a aquest país (UNSMIL). El nomenament ja ha estat aprovat pel Consell de Seguretat de Nacions Unides, amb el que Kubis, exministre d'Exteriors eslovac, ocuparà un lloc vacant des que el març Ghassan Salame dimitís per estrès.

Stephanie Williams complia el paper de cap de missió de Nacions Unides en funcions des de llavors i ha rebut afalacs pel seu paper de mediació de cara a la planificació per celebrar eleccions a finals de 2021.

Kubis té davant seu la complicada tasca de contribuir al manteniment de l'alto el foc i l'avanç de les negociacions entre el Govern de Acord Nacional sostingut per l'ONU a Trípoli (GNA) i representants del mariscal Khalifa Hafter, tutor de l'Executiu no reconegut a l'est i home fort del país.

Estat fallit

Líbia és un Estat fallit, víctima del caos i la guerra civil, des que el 2011 va caure la dictadura de Muammar al-Gaddafi a mans de diferents grups rebels que van comptar amb el suport de l'OTAN.

La línia de front és situada des de fa mesos a l'entrada oest del golf de Sirte, cor de la indústria petroliera líbia.

 

Imatge principal: António Guterres, secretari general de l'ONU / Efe

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat