Els representants dels Governs enfrontats a Líbia que es troben reunits a Tunísia han acordat convocar eleccions el 24 de desembre de 2021 coincidint amb el 70 aniversari de la declaració d'independència del país, segons ha anunciat aquest divendres la representant de Nacions Unides per a Líbia, Stephanie Williams.

"Els 75 participants d'aquest fòrum han decidit que les eleccions nacionals sobre una base constitucional se celebraran el 24 de desembre de 2021, és a dir, 70 anys després de la declaració d'independència de Líbia", ha dit Williams en una conferència telemàtica en què ha insistit que Líbia té una "oportunitat daurada" per avançar.

Creació d'un nou govern

Dimecres passat, aquests representants van acordar, sobre el full de ruta presentat per l'ONU, la creació d'un nou govern d'unitat nacional i la celebració d'eleccions legislatives i presidencials en un termini mínim de 18 mesos, però no havien avançat una data concreta.

"És un dia simbòlic, és una data molt important per als libis, però també crec que és una data realment crítica en la història de Líbia perquè serà una ocasió perquè puguin elegir democràticament els seus líders i renovar realment la legitimitat de les seves institucions", ha recalcat la diplomàtica que va insistir en què Nacions Unides continuarà treballant per facilitar la seva celebració.

Els libis han dit prou

Per a Williams, una de les principals raons per les quals s'ha arribat a aquesta situació és perquè els libis han dit "basta", després que les condicions socioeconòmiques s'haguessin deteriorat a nivells alarmants i s'haguessin exacerbat encara més amb la crisi causada per la pandèmia.

"Estem en el principi d'un procés que avança i que prendrà el seu temps, però hi ha hagut bastants bons avenços i, certament, han una gran quantitat de bona voluntat entorn de la taula, aquí (a Tunísia), on hi ha gent que no es parlava des de feia anys," ha agregat.

Així mateix, la representant de l'ONU ha apuntat que la celebració d'aquests comicis requereix la creació d'"un nou executiu que unifiqui el país", la qual cosa significa establir un "nou i reformat consell presidencial i un govern d'unitat nacional efectiu i unificat".

En les negociacions que tenen lloc a Tunísia no van assistir ni el cap del Consell Presidencial de Govern d'Acord Nacional sostingut per Nacions Unides a Trípoli (GNA), Fayez al Serraj, ni el mariscal Jalifa Hafter, líder de l'Executiu no reconegut internacionalment. Tant Turquia com Rússia, principals suports del GNA i del govern no reconegut, respectivament, van rebre amb fredor dimecres aquest acord preliminar assolit a Tunísia.

L'anunci de l'acord de dimarts passat va coincidir amb una reunió del conegut com a comitè militar 5 +5 a la ciutat líbia de Sirte per aconseguir que els militars de les parts enfrontades respectin la treva acordada fa tres setmanes.