Un dia després de la primera tanda de desclassificació de documents d'un dels judicis del cas de Jeffrey Epstein, s'ha aixecat el secret de sumari de 300 arxius més. Es tracta de la segona entrega del que popularment s'està coneixent com la llista Epstein, la qual consta dels documents que conformen la demanda per difamació presentada el 2015 per Virginia Giuffre, una de les principals denunciants d'Epstein, contra l'examant i la còmplice d'aquest, Ghislaine Maxwell, actualment condemnada a 20 anys de presó. La nova tanda inclou en total una mica més de 300 pàgines. Com el dijous, entre els documents hi ha declaracions de testimonis, correus electrònics presentats com a proves i altres arxius judicials.

En aquesta ocasió, l'expectació al voltant dels noms relacionats amb Epstein és menor, ja que els nous documents no aporten gaires novetats en aquest sentit. El que sí que ha cridat l'atenció han estat els detalls de la relació entre Epstein i alguns membres del seu cercle d'amistats i influències. El cas més sonat és el de l'expresident dels Estats Units Bill Clinton (1993-2001). Un testimoni exposa que Clinton va pressionar la revista Vanity Fair perquè no publiquessin informacions sobre el cas de tràfic i abús sexual a menors d'Epstein. Bill Clinton ha sortit recurrentment en els documents desclassificats on es corrobora el que ja s'havia anunciat: tots dos tenien una relació propera i l'expresident estatunidenc hauria participat en les festes del magnat. No és l'únic exinquilí de la Casa Blanca que ha estat a l'òrbita d'Epstein, ja que Donald Trump també apareix en aquesta llista. 

Altres testimonis impliquen en les festes d'Epstein i el seu entorn altres noms coneguts que han sorprès el món. Per exemple, Stephen Hawking, el reconegut científic, qui presumptament podria haver participat en una de les festes amb menors d'Epstein. Concretament, es mostra en correus electrònics, com el magnat tracta de trobar algú que pugui desmentir el testimoni de Giuffre, el qual implicava el científic. En canvi, també hi ha altres implicats que es coneixien prèviament com el príncep Andreu d'Anglaterra. 

Noms a la llista sense implicació 

La presència d'un nom a la llista Epstein no implica directament la seva participació en activitats delictives. Per exemple, en un dels testimonis que s'ha fet públic aquests dijous, es menciona la model Naomi Campbell, però només es fa servir el seu aniversari com a referència temporal i la testimoni nega haver-la conegut en una festa d'Epstein. Quelcom similar passa amb la menció dels noms d'Al Gore o Kevin Spacey, dels qui la testimoni nega haver-los conegut en aquest context. Tanmateix, el cas de Campbell va una mica més enllà, ja que quan va esclatar el cas Epstein l'any 2019, la model va admetre conèixer-lo i fins i tot tenir bona relació amb ell i Maxwell. Tot i això, va negar saber res de les seves activitats delictives i es va mostrar molt sorpresa. Els documents desclassificats fins ara corroborarien la versió que Campbell no estava involucrada. 

 

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!