Letònia té previst aprovar la setmana que ve una llei per restringir l'ús del rus al sector públic i privat i també al comerç. I Rússia ja ha reaccionat. Aquest divendres el Kremlin ha titllat de "discriminatòria" la iniciativa de les autoritats letones. Així ho ha declarat la portaveu del Ministeri d'Exteriors rus, Maria Zakhàrova. "Aquestes iniciatives absurdes i discriminatòries, que afecten els interessos de gairebé la meitat de la població de Letònia i van en contra de les nombroses recomanacions de les estructures internacionals, s'han convertit fa temps en una pràctica vergonyosa", ha assenyalat Zakhàrova en un comunicat. Segons Moscou, la iniciativa per prohibir l'ús del rus en sectors públic i privat, conduirà a una "major divisió i més tensió a la societat letona". Zakhàrova ha lamentat que "les estructures 'democràtiques' europees guardin silenci" sobre la proposta letona.
Per què es vol aprovar ara aquesta iniciativa contra el rus?
El Govern de Letònia té previst aprovar pròximament una llei per restringir l'ocupació del rus en diversos àmbits en el marc d'un antagonisme creixent cap a Rússia i el rus per la seva campanya militar a Ucraïna. El projecte de llei pretén "mitigar els efectes de la russificació a llarg termini i radicar la pràctica quotidiana d'emprar tant el letó com el rus en la comunicació diària en relació amb el treball i als serveis".
La prohibició de facto d'usar el rus s'estendria no només als organismes públics, sinó també, entre d'altres, a la comunicació amb els clients de companyies com a bancs i empreses de telecomunicacions, al transport públic, les infraestructures com a aeroports i estacions i fins i tot al servei de recollida d'escombraries.
Per contra, la llei no impediria l'ús del rus en converses individuals en un comerç o l'ús d'intèrprets per interactuar amb l'administració pública; a més, es farà una excepció per a emergències o situacions de risc. Està previst que la norma entri en vigor l'1 de juliol de 2023 i els qui la infringeixin podran ser sotmesos a sancions administratives que encara s'han d'especificar.
La situació del rus a Letònia
Així doncs, Riga té previst aprovar la setmana que ve una llei per restringir l'ocupació del rus als sectors públic i privat i al comerç, en el marc d'un creixent antagonisme cap a Rússia i el rus per la invasió d'Ucraïna. L'esborrany de la llei, que serà presentat aquest dilluns als socis de coalició del primer ministre, Krišjanis Karinš, es marca com a objectiu aplicar a la pràctica el resultat del referèndum del 2012 sobre l'ús del rus.
Aleshores, un 74,8% dels letons es va pronunciar en contra de reconèixer com a llengua oficial el rus, que segons dades del 2019 de l'Oficina Central d'Estadística Letona (CSB) és l'idioma nadiu d'un 37,5% dels ciutadans, molts d'ells descendents de treballadors instal·lats al país bàltic per les autoritats soviètiques.
Imatge principal: Riga, capital de Letònia / Unsplash